Στις ΗΠΑ των 333 εκ. κατοίκων υπάρχουν 4.800 τράπεζες, 1 ανά 68.000 κατοίκους (με 17.700 υποκαταστήματα).
Και υπάρχουν χιλιάδες τράπεζες γιατί είναι πάρα πολλοί οι δισεκατομμυριούχοι και ακόμα περισσότεροι οι εκατομμυριούχοι που γινονται τραπεζιτες. Μαζεύονται 10 φστδς και φτιάχνουν μια τράπεζα.
Στον Καναδά των 40 εκ. υπάρχουν 80 τράπεζες, 1 τράπεζα ανά 500.000 κατοίκους.
Οπότε προς τι η φασαρία για 5 τράπεζες ή και για 15, που τις πτώχευσε η Κεντρική Τράπεζα αυξάνοντας τα επιτοκια για να τις συγχωνεύσει με άλλες ή να τις βγάλει στα πανέρια για 1 $ και να μείνουν μετά από χρονια οι 200 μεγάλες;
Καπιταλισμός λέγεται. Και μάλιστα «διόρθωσε» και πολύ γρήγορα συγκριτικά με το 2008.
Οι τράπεζες πτωχεύουν διότι το ρίσκο είναι η συνισταμένη τους και πτωχεύουν για όλους τους λόγους που πτωχεύει και ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση συν μερικούς ακόμα πολυ εξειδικευμένους.
Η Silicon Valley λόγου χάριν ήταν «μονοκαλλιέργεια» διότι απευθυνοταν μόνο σε τεχνολογικούς κολοσσούς για πελάτες, όπως λέει και το όνομά της.
Αυτοί διαπραγματεύονταν για μεγάλο διάστημα στην δευτερογενή αγορά με τον αέρα του «κολοσσού» δηλαδή κοπανιστό.
Κάπως έτσι ο Έλον Μασκ μπόρεσε και αγόρασε το Twitter, για να το δώσει στον Τράμπ.
Με την αύξηση των επιτοκίων δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα Big δάνειά τους στην Silicon Valley και τελείωσε η ιστορία.
Πέραν αυτής όμως, η πιο ενδιαφέρουσα πτώχευση που δεν ήταν απλώς μια συνηθης πτώχευση προς εξαγορά, αλλά μια μετωπική επιθεση της Κεντρικής Τράπεζας στο κρυπτονόμισμα ήταν η πτώχευση κυρίως της Signature (είχε πραγματοποιήσει μεγάλη στροφή και τουλάχιστον το 30% των συναλλαγών της είχε να κάνει με τα κρυπτονομίσματα).
Όπου ήταν και το μόνο βέβαιο πως θα έσκαγε διότι κρυπτονόμισμα και τράπεζα ειναι έννοιες ασυμβατες ως εκ της συλλήψεως.
Κυριακή, από τον ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά