σούβλα σταυρός και άγιο φως

Η καντήλα από το Ισραήλ και ο ελληνορθόδοξος πασχαλινός τραγέλαφος (σούβλα, σταυρός και άγιο φως)

πηγή: Γιάννος Εὐπραξιάδης | Facebook

1988: Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, η πρώην αεροσυνοδός και ασκούσα πλέον ατύπως χρέη… πρωθυπουργού Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, παρακινημένη από τους πνευματικούς της (διάφορες χαρτομάντισσες και τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη), καθώς και τον ταξιδιωτικό πράκτορα με ειδικότητα τον θρησκευτικό τουρισμό Ιάκωβο Οικονομίδη, επιβάλλουν στην τότε Ολυμπιακή Αεροπορία να μεταφέρει αυθημερόν αεροπορικώς με Boeing το «Άγιο Φως» από την Ιερουσαλήμ. Μέχρι τότε, το «Άγιο Φως» άναβε από το τοπικό καντήλι με χρήση σπίρτων ή αναπτήρα, το δε «αυθεντικό» της Ιερουσαλήμ έφθανε κατόπιν εορτής, μία εβδομάδα μετά, με καράβι.

1990: Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης επιβάλλει στα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης να οργανώνουν, να πληρώνουν όλα τα έξοδα και να υποδέχονται «πλαισιωμένο από σχηματισμό μαχητικών υπό την ευθύνη του Τομέα Ειδικών Επιχειρήσεων» το «Άγιο Φως» με τιμές αρχηγού κράτους, στο δε Υπουργείο Αμύνης να το διανέμει εν συνεχεία στις ανά την επικράτεια Μητροπόλεις με περαιτέρω κρατική οικονομική επιβάρυνση.

2001: Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρουσιάζει την μόλις 13ετή αεροπορική μεταφορά, και την μόλις 11ετή υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους, ως δήθεν… απαράβατη «ελληνοχριστιανική παράδοση», και

2017: Αριστεροί βουλευτές που είχαν ήδη υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους την… «Αγία Ζώνη», εγείρουν ξαφνικά ενστάσεις λόγω της υποτιθέμενης… «παγανιστικής» φύσης της αεροπορικής μεταφοράς. Θρησκόληπτοι δεξιοί και ακροδεξιοί ουρλιάζουν ενάντια στον …παγανισμό τους και η Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Ελλάδος δηλώνει έτοιμη να αναλάβει αυτή τα έξοδα της μεταφοράς.