h1

Το Μεταναστευτικό Ζήτημα και η (επερχόμενη;) λύση: «Βέλος στη Φαρέτρα». Άρθρο του Παντελή Σκλιά.

03/05/2015
Το Μεταναστευτικό Ζήτημα και η (επερχόμενη;) λύση: «Βέλος στη Φαρέτρα»Αναδημοσίευση από τη Κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ 3/5/2015. 

Θα έλεγα ότι η έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα ανάμεσα στους εταίρους και δανειστές μας, η για να το πώ διαφορετικά, ενίσχυσε την πολυπλοκότητα του Ελληνικού οικονομικού και δημοσιονομικού ζητήματος. Εχοντας το προνόμιο και την τύχη να συνομιλώ τόσο με συναδέλφους πανεπιστημιακούς σε χώρες της Ε.Ε. όσο και να συζητώ στο πλαίσιο διαφόρων πολιτικών fora διαπίστωσα με αρκετά έντονο τρόπο, μάλιστα, ότι το Ελληνικό ζήτημα ξεπέρασε τα στενά οικονομικά και δημοσιονομικά του χαρακτηριστικά. Απέκτησε μια περαιτέρω συνθετότητα και διάσταση, η οποία μέχρι σήμερα η είχε αμεληθεί η δεν είχε λάβει τις διαστάσεις που πραγματικά μπορεί, τελικά, να αποκτήσει. Αυτή η νέα διάσταση συνδέεται με το ζήτημα της απειλής της ασφάλειας στο εσωτερικό των κρατών μελών της Ε.Ε., αποτέλεσμα των αυξημένων , ίσως και ανεξέλεγκτων, μεταναστευτικών ροών, πρός την Ελλάδα.
Γίνεται κατανοητό από τους εταίρους μας ότι μια επικείμενη αποσύνθεση των δομών του ελληνικού κράτους, αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης, της απουσίας πόρων επαρκούς αντιμετώπισης του προβλήματος, και , η ενδεχόμενη, τελικά, κατάρευση αυτών των δομών, αποτέλεσμα ενός Grexit, θα δημιουργήσει σωρεία καταγαιστικών αρνητικών εξελίξεων, αποτέλεσμα της παντελούς αδυναμίας ελέγχου αυτών ακριβώς των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή την περίπτωση, η αδυναμία του Ελληνικού κράτους να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να δημιουργήσει μια ανοικτή κερκόπορτα παράνομης μετανάστευσης προς την υπόλοιπη Ευρώμη , με δυσμενείς συνέπειες τόσο για την Ευρωπαική οικονομίας όσο, κυρίως, για την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών της Ε.Ε.
Θεωρώ , λοιπόν, ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποκτά ξαφνικά έναν νέο, απροσδόκητο αλλά και ασσύμετρο «σύμμαχο» στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ένα νέο βέλος στη μικρή φαρέτρα που η χώρα διαθέτει στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη διευθέτηση του ελληνικού δημοσιονομικού ζητήματος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν τη ανεξέλεγκτη μετακίνηση μεταναστών προς την ενδοχώρα, γεγονός που είναι σίγουρο ότι θα φέρει επιπτώσεις στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της εσωτερικής ασφάλειας. Να θυμίσω ότι ο θάνατος 14 μεταναστών στην ΠΓΔΜ από αμαξοστοιχία κατά μήκος των γραμμών του τρένου αναδυκνείει ότι το ζήτημα ήδη υφίσταται , αφού δεν θεωρώ ότι οι συγκεκριμένοι είναι οι μόνοι που διασχίζουν αυτή την περίοδο τη γειτονική χώρα.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν τάσσομαι υπέρ εκείνων των ακραίων φωνασκιών που προκρίνουν την ανεξέλγκτη ροή των μεταναστών στην Ευρωπαική ενδοχώρα. Τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν και δεν συνεισφέρουν στην ανάδειξη ζητημάτων που μας ενδιαφέρουν. Αντίθετα, μάλλον, περιορίζουν την αξιοπιστία μας και δημιουργούν αντισώματα και αντιδράσεις στην άλλη πλευρά που, τελικά, δεν λειτουργούν πρός όφελός μας. Πιστεύω , ότι με νηφαλιότητα και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία είναι ευκαιρία να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι μόνον δημοσιονομικού χαρακτήρα και κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας, αλλά είναι ακόμη πιο πολύπλοκο και σύνθετο. Αγγίζει χορδές που μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτιμηθεί , η σημασία τους είχε υποτιμηθεί και, ενδεχομένως, αγνοηθεί. Είναι , «ένα βέλος στη φαρέτρα», το οποίο , όμως, έχει πραγματική και όχι θεωρητική διάσταση και ουσία. Μακάρι να συνεισφέρει στην προσπάθεια, χωρίς να χρειασθεί η εκτόξευσή του.

Παντελής Σκλιάς
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Advertisements

5 Σχόλια

 1. Ό,τι αναφέρει ο κ. καθηγητής θα μπορούσε να ισχύσει εάν και εφ΄ όσον θα υφίστατο ως ικανή και αναγκαία συνθήκη μία Ευρωπαική πλατφόρμα συν-εννόησης και από κοινού αντιμετώπισης του ζητήματος της αθρόας παράνομης μετανάστευσης όχι μόνον στην Ελληνική Επικράτεια (αλλά και στην Ιταλική ως επί το πλείστον….) αλλά γενικότερα στην Ενωμένη Επιμειξία. Όμως ενώ οι διαδικασίες μετανάστευσης στις Ευρωπαικές και δη στις βόρειο-Ευρωπαικές χώρες είναι αρκούντως αυστηρές και θεσμοθετημένες με μηχανισμούς που τις εφαρμόζουν στο ακέραιο, στην Ελλάδα υφίστανται δύο παράγοντες τους οποίους (επιμελώς) ο κ. καθηγητής δεν αναφέρει:1ον) Απλώς ΔΕΝ υφίστανται αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, 2ον) οι συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα φροντίζουν ακριβώς για αυτό το πράγμα, ήτοι την δημιουργία ενός «μεταναστευτικού παραδείσου» για πολίτες ασιατικών κρατών πρωτίστως και αφρικανικών κρατών δευτερευόντως προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών που αργότερα θα μπορούν να τους ενοικιάζουν για να εργάζονται με μισθούς πείνας για τα ευρωπαικά δεδομένα αλλά βασιλικούς για τα δεδομένα των χωρών καταγωγής τους! Συνεπώς ποιό ακριβώς είναι ‘το βέλος στην φαρέτρα» κ. καθηγητά; Να κατανοήσει η Ε.Ε. τι ακριβώς;;;;; Το πρόβλημα που η ίδια σε αγαστή συνεργασία με τις εθνοπροδοτικές Ελλαδικές κυβερνήσεις δημιούργησε;;;; Είναι σαν να ζητάτε από έναν έμπορο ναρκωτικών να χρηματοδοτήσει κέντρα απεξάρτησης τοξικοεξαρτημένων, ενώ την ίδια στιγμή επεκτείνει την διάθεση των »προιόντων του» σε άλλες αγορές!!! Δεν υφίσταται λοιπόν κανένα μεταναστευτικό ζήτημα, υφίσταται ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που η ίδια η Ε.Ε. δημιούργησε μεταμορφώνοντας την Πατρίδα μας σε σιλό ανθρώπινων ρακών τα οποία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ως άλλος ρακοσυλλέκτης να έρχεται και να επιλέγει τα καλύτερα κομμάτια προς »αξιοποίηση»! Και ο λαός σε αυτη εδώ την μικρή γωνιά του πλανήτη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει επί τέλους ότι τα βέλη είναι άχρηστα εάν τοξοβολείς τον αιθέρα….


 2. Αξιότιμε συν-σχολιαστή, το χειμαρρώδες σχόλιό σου με τιμά και απαιτεί αναλυτικές απαντήσεις.
  Ωστόσο, εν τάχει σήμερα, θα σημειώσω ότι το άρθρο του καθ. Π. Σκλιά προβάλλεται διότι διατυπώνει εθνικό (ή εθνικιστικό, αναλόγως της γωνίας ανάγνωσης) λόγο καταδεικνύοντας την ενσωμάτωσή του λόγου αυτού (ή ενθυλάκωση, και πάλι αναλόγως της γωνίας ανάγνωσης) από προβεβλημένα μέλη του συστήματος, και μάλιστα της έκφρασης της καραμανλικής πτέρυγας, τα οποία όμως έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι»…

  Είναι προφανές ότι ο κος Σκλιάς δημοσιολογεί για όσα δεν επιτρέπεται ή δεν πρόκειται να δημοσιολογήσει ο πρώην πρωθυπουργός, με βάση το περίφημο, καραμανλικής εκπόρευσης, κλισέ μεν, ακλόνητο δε «στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και άλλα λέγονται αλλά δεν γίνονται».

  Ειδικότερα, εξόχως ενδιαφέρουσα θεωρώ την εξής αποστροφή του λόγου του κου Σκλιά:
  «Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση ΔΕΝ τάσσομαι ΥΠΕΡ εκείνων των ακραίων φωνασκιών που ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ την ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ροή των μεταναστών στην Ευρωπαική ενδοχώρα» από όποια γωνία και αν την διαβάσει κανείς…

  Πρόκειται για άκρως ενδιαφέρουσα και αναπάντεχη στροφή(;) η οποία προσλαμβάνει βαρύνον νόημα για κάθε Εθνικιστή και Εθνικά σκεπτόμενο, από τη στιγμή μάλιστα που στην ενημέρωση για την Περιφέρεια εκ μέρους του Λαϊκού Συνδέσμου, για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με τις επικείμενες εξελίξεις και το σκιαγραφούμενο προφίλ του, φαίνεται να πραγματοποιείται επίσης μία στροφή, προς την αντίθετη κατεύθυνση:

  «Η Ελληνική Αυγή, η αυτοδιοικητική έκφραση της Χρυσής Αυγής, για αυτό το πρόβλημα που έχει γίνει μείζον για την χώρα μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Από ανθρωπιστικής άποψης βέβαια αυτούς τους ανθρώπους, δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι για να λύσει αυτό το πρόβλημα.

  Η Ελληνική Αυγή προτείνει ότι πρέπει να δοθεί μια πολιτική λύση στο θέμα, με την καταγγελία της συνθήκης Δουβλίνο 2, αυτό θα επιτρέψει στην χώρα μας να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους να μεταβούν στην χώρα ΕΠΙΛΟΓΗΣ και να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ.»

  www(.)xryshaygh.com/enimerosi/view/ellhnikh-augh-gia-thn-attikh-h-ellas-den-prepei-na-ginei-apothhkh-lathromet#ixzz3ZFNA1BCn

  Με ποια από τις δύο θέσεις θα συμφωνούσες αξιότιμε συν-σχολιαστή;

  Με την θέση «Να μεταβούν στην χώρα επιλογής τους»
  ή με την θέση
  «σε καμία περίπτωση δεν τάσσομαι υπέρ εκείνων των ακραίων φωνασκιών που προκρίνουν την ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών στην Ευρωπαική ενδοχώρα»

  Οι «Πύλες της Βιέννης» κείνται καταγής σε συντρίμμια και ως Έλληνες εθνικιστές, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, έχουμε χρέος να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα εκφοράς Εθνικά ωφέλιμου πατριωτικού λόγου, οπόθεν και αν προέρχεται αυτός, αφού ο ζωτικός χώρος της Ελλάδος είναι ΚΑΙ η ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

  Στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται το άρθρο του κου Σκλιά, όπως είχαν προβληθεί και οι αναμφιβόλως πατριωτικές θέσεις για το λαθρομεταναστευτικό εκ μέρους του δαιμονοποιηθέντος κου Μπαλτάκου, ο οποίος απερίφραστα δηλώνει ότι το θεωρεί το υπ. αρ. 1 πρόβλημα της Πατρίδος μας.


 3. Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για δύο πράγματα: 1ον) Μου (μας) δίνετε βήμα έκφρασης και λόγου ανιδιοτελώς, ζήτημα αξιοσέβαστο! 2ον) Απαντάτε στα σχόλια, άρα δεν φοβάστε τον διαδικτυακό διάλογο και την δημόσια αντιπαράθεση επιχειρημάτων προς επίρρωση των ένθεν και εκείθεν υποστηριζομένων, ζήτημα επίσης αξιοσέβαστο! Στο δια ταύτα: Η εκφορά Εθνικού ή (ακόμα καλύτερα) Εθνικιστικού λόγου, προφορικού ή γραπτού, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, αποτελεί στοιχείο ενθαρρυντικό ως αυθύπαρκτο, άρα καλοδεχούμενο, όχι όμως και από »όπου προέρχεται….» Ο κ. Σκλιάς για τους παροικούντες την λεωφ. Συγγρού είναι γνωστό ότι ανήκει σε κάποιον από τους »κύκλους», »κώνους», ή σε οποιοδήποτε άλλο γεωμετρικό στερεό αφορά στο περιβάλλον του »κουρασμένου» πρώην πρωθυπουργού, πρώην αρχηγού, πρώην »πολιτικού κεφαλαίου», πρώην γενικώς κ. Κώστα Καραμανλή, οπότε διατηρώ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ επιφυλάξεις σχετικά με τις Εθνικές ή Εθνικιστικές κορώνες όπου και όσο και αν αυτές απορρέουν από τα άρθρα του! Εκτός εάν θεωρείτε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός άνδρας και ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος στον οποίον κινείται εφάπτονται τρόπον τινά με τον πολυτραυματία και ημιθανή Ελληνικό Εθνικιστικό πολιτικό χώρο, πράγμα κατ’ εμέ αρκούντως σχιζοφρενές….
  Αρκούντως ύποπτη θεωρώ ομοίως και την (πραγματικά ενδιαφέρουσα ως ρηθείσα άποψη) αποστροφή του άρθρου του περί μη διασποράς παράνομων μεταναστών στις λοιπές ευρωπαικές χώρες. Και αυτό επeιδή διαβλέπω μία ομοθυμαδόν και κυκλωτική δήθεν Εθνική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, διανθισμένης με Εθνικιστικά τσιτάτα, προσκλήσεων για Εθνική Ομοψυχία, Εθνική συν-εννόηση και λοιπά έπεα πτερόεντα που χαιδεύουν ευχάριστα τα αυτιά των νεο-Ελλήνων που αρέσκονται στο να »ανακαλύπτονται» οι λύσεις των προβλημάτων »από όλους μαζί» λες και »όλοι μαζί» είναι οι δημιουργοί τους, ή οι »διαχειριστές τους»…
  Οφείλω βεβαίως να σημειώσω ότι εάν το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπεί »εις άγραν μελλοντικών ψήφων» και βρίθει εντίμων πολιτικών προθέσεων, θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία ψύχραιμη, λογική και σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος το οποίο θίγει!
  Προσυπογράφω την εύστοχη σημείωση που κάνετε περί »αντιθέτου στροφής» του πολιτικού λόγου του Λαικού Συνδέσμου! Ομολογώ ότι χρησιμοποίησα τον σύνδεσμο που παραθέτετε και διάβασα περίεργα πράγματα στον αποτυπωθέντα λόγο του εκπροσώπου της Ελληνικής Αυγής κ. Μουλιανάκη για το θέμα των παράνομων μεταναστών. Τόσο περίεργα, που αναρωτήθηκα (προς στιγμήν) εάν τα λεχθέντα αποτελούν προσωπικές απόψεις του ομιλητή ή εάν απηχούν τις »νέου ήθους και ύφους» κατευθυντήριες γραμμές του αυτο-προσδιοριζομένου ως Εθνικιστικού κόμματος!! Ίδωμεν…
  Απαντώντας (εάν η ταπεινότητά μου δικαιούται…) στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αυγής περί των υπ’ αυτού ρηθέντων, θα του έλεγα ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ των παρανόμως εισερχομένων αφρο-ασιατών μεταναστών πρέπει να είναι η χώρα καταγωγής τους και μόνον αυτή!!! Άρα, η επαναπροώθησή τους στις χώρες τους, ΠΛΗΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ, ΧΟΡΗΓΕΊ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΆΣΥΛΟ…
  (Κάτι το οποίον δυστυχώς αποτελεί φάρμακον δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν….)
  Αυτά τα ολίγα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά που μας επιτρέπετε και εκφραζόμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΑ από αυτό εδώ το Εθνικιστικό μετερίζι!
  Έρρωσθε!


 4. Απολογούμαι για τυχόν ορθογραφικά λάθη (επιδή αντί του ορθού επειδή κ.λπ.) αλλά ο δαίμων του πληκτρολογίου ενίοτε εκδικείται….


 5. Αγαπητέ συν-σχολιαστή άλλοτε διόρθωνα!!! ως και τα ορθογραφικά λάθη ορισμένων σχολιαστών που «δεν τόχουν» με την ορθογραφία (πολύ βολική εξήγηση για να κρυφτεί ενίοτε «η γύμνια του βασιλιά»).

  Οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι πλέον τα σχόλια έχουν κλείσει, για μείζονες λόγους (απίστευτη ανάλωση χρόνου για ένα ιστολόγιο το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε έμμισθο όργανο του οιουδήποτε, αλλά και σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση του διαχειριστή ή των διαχειριστών με τα σχόλια και άκρως δυσάρεστα φαινόμενα μεταφοράς και συνέχισης διαλόγων και καυγάδων σχολιαστών από άλλες ιστοσελίδες, σε σημείο που να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και η αυτοπροστασία του παρόντος χώρου). Τα σχόλια ανοίγουν πλέον επιλεκτικά ή σπάνια.

  Αυτό παράλληλα είναι η μοναδική ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ μέτρηση της πραγματικής, της ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ και όχι της ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ αναγνωσιμότητας, μέτρηση αλάνθαστη για λόγους προφανείς. Οι απόψεις του παρόντος και των αρθρογράφων τίθενται στην κρίση των αναγνωστών, οι οποίοι λειτουργούν απολύτως όπως οι ψηφοφόροι.

  Απαντώντας στο σχόλιό σου, θα αρχίσω από το τέλος με ένα «ευκολάκι». Όπως δηλώθηκε από την ιστοσελίδα του Λαϊκού Συνδέσμου μετά τις πρόσφατες εκλογές

  «όχι ότι δεν έγιναν λάθη, όμως οιαδήποτε κριτική, καλοπροαίρετη ή καλόπιστη δεν είναι δεκτή, μοναδικός κριτής του κόμματος θα είναι η Ιστορία, λογοδοτούμε μόνο στην Ιστορία».

  Από το παραπάνω καθίσταται αντιληπτό, ότι το εν δυνάμει πολιτικό μειονέκτημα κάθε οργανισμού που τελεί υπό την «ενός ανδρός αρχή» μεταθέτει τον ΛΣΧΑ σε μια εύθραυστη -εξ αιτίας της δίκης- κατάσταση εσωστρεφούς περιδίνισης, σε συνθήκες καταφυγίου μάλιστα.

  Συνυπογράφω την άποψή σου για επιστροφή των αλλοδαπών στην χώρα καταγωγής τους ως τη μόνη απάντηση στο πρόβλημα, τελώ εν απορία για όσα δήλωσε από του βήματος ο περιφερειακός σύμβουλος της ΕΑ και προσθέτω ότι η πολιτική της Πατρίδας μας έναντι αυτής της πλημμυρίδας πρέπει να είναι καθολικά αποτρεπτική κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μας.
  Επιβάλλεται η κινητοποίηση του Πολεμικού μας Ναυτικού._ Όσο το σήμα που εκπέμπεται είναι ψευδο-ανθρωπιστικού τύπου τόσο θα καταρρέει το κράτος υπό ένα βάρος το οποίο αδυνατεί να αναλάβει.

  Και με αυτήν την έννοια θεώρησα θετική την παρέμβαση του κου Σκλιά, διότι απευθύνεται σε ευρωπαϊκά ώτα.
  Δεν θα προβώ σε «δίκην προθέσεων», προσυπογράφοντας την αντίστοιχη παράγραφο του σχολίου σου περί «εντίμων προθέσεων» και θα προσθέσω το εξής.Τα όσα έγραψε ο κος Σκλιάς, ένας αριστερός θα τα θεωρούσε εθνικιστικά, ένας εθνικιστής στοιχειωδώς αποδεκτά εθνικά πατριωτικά (αυτά όσον αφορά την γωνία ανάγνωσης).

  Επειδή λοιπόν την τρέχουσα χρονική περίοδο το εθνικιστικό κίνημα λόγω των γνωστών γεγονότων τελεί σε υποχώρηση, προσωπικά μου είναι ευπρόσδεκτη κάθε θέση που υπερασπίζεται στοιχειωδώς τα δίκαια της Πατρίδας μας, ακόμα και αν η θέση αυτή εκπορεύεται από συστημικά χείλη.

  Το γεγονός αυτό ταυτόχρονα όπως προείπα, καταδεικνύει την ενσωμάτωση -αναγκαστικά μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα- του Εθνικού λόγου από μέρος του συστήματος.

  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ -ΠΟΛΙΤΙΚΑ- ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: