h1

Ο μερκαντιλισμός και η «Ευρώπη» δεν είναι Ελεύθερη Αγορά…

27/04/2015

Ο μερκαντιλισμός και η «Ευρώπη» δεν είναι Ελεύθερη Αγορά… Και δεν βλέπω …διέξοδο. By Archaeopteryx

 

http://www.realclearworld.com/articles/2015/04/22/grexit_and_the_problem_of_free_trade_111136.html
Δεν θα το μεταφράσω, αν και αξίζει να το διαβάσετε. Απλά γκρινιάζω.
1. Δεν είναι σαφές ότι είναι προτιμότερο να …εκκαθαριζόμαστε για να πληρώνουμε δόσεις (προκειμένου να παίρνουμε νέα δάνεια), από το να σταματήσουμε (που θα σταματήσουμε επειδή δεν πάει άλλο) και να μην αναχρηματοδοτηθούμε.
2. Δεν είναι καν σαφές τι θα συμβεί αφού πολλά διακυβεύονται σε μπλόφες.
3. Είναι τα χρέη μας βιώσιμα? Με μηδενιζόμενο ΑΕΠ? Έλεος…
4. Έχουμε άνεργους αγρότες και εισάγουμε φρέσκα κρεμμυδάκια από την Γερμανία, μπρόκολα από την Ιταλία…  Αυτό είναι φυσικά εφικτό γιατί υπάρχει ελεημοσύνη σε σκληρό νόμισμα, επιδοτήσεις για μη παραγωγή, και ευρωκανονισμοί να τρελαθείς  εάν παράγεις…
5. Βαρέθηκα να αναλύω σενάρια. Είτε έχουμε δραχμές, είτε κοχύλια, το χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο. Δεν ήταν το 2010, είναι πολύ λιγότερο τώρα.
6. Το κοινωνικό χάος και η ανθρωπιστική κρίση?  Δεν ξέρω παιδιά… Πώς τις βλέπετε τις κοινωνικές δομές?  Αναλόγως καλά κρατάμε… «Νormal, coherent states under these circumstances, and in European history, long-term economic dysfunction tends to lead to political extremism and instability».
7. Δεν τολμούν να διαγράψουν για να μην πάρουν άλλοι (οι Γάλλοι πχ) αέρα?
8. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει επειδή τα άλλα κόμματα έχουν χάσει την «νομιμοποίησή» τους.  Πολύ πιο σοβαρό για αυτά από άλλες συνθήκες. Κανένα Μέγκα και κανένα Ποτάμι δεν θα το αναιρέσει αυτό.
9. Εμείς εκλέγαμε, εμείς χειροκροτούσαμε αυτούς που δεν έχουν νομιμοποίηση. Θα συνέβαινε ποτέ αυτό χωρίς Μέγκα, Νίτρο, και σκατά που αποπροσανατολίζουν και παραμυθιάζουν?  Όχι βέβαια…
10. Το STRATFOR θέτει θέμα «ελευθέρου εμπορίου».  Δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο εμπόριο, και το ξέρουν (μα πριν λίγες μέρες δεν αντέγραψα την στατιστική ότι οι Γερμανοί εξάγουν το 50% του ΑΕΠ τους και το 50% από αυτό είναι σε «Ευρωπαίους»?) Η Γερμανία έχει ρημάξει την υπόλοιπη Ευρώπη, και δεν είναι ούτε ελεύθερο εμπόριο, ούτε νεοφιλελευθερισμός. Έχουν φτιάξει νόμους, έχουν αγοράσει πολιτικούς, έχουν κατασκευάσει συνεταίρους δήθεν επιχειρηματίες με μόνο σκοπό να εξάγουν. Λαδώνουν για να δανειζόμαστε για να εισάγουμε. Πλήρωσαν για να ξεριζώσουμε αμπέλια, αν είναι δυνατόν…
11.  Σαφώς και πρέπει σε μια ελεύθερη αγορά να εστιάζεται ο καθένας στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αλλά εδώ δεν έχουμε «συγκριτικά πλεονεκτήματα». Δεν έχει ο Γερμανός συγκριτικό πλεονέκτημα στα κρεμμυδάκια, ούτε χρειάζομαι αιολικά. Αφαίμαξη, και τα δύο. Made in Germany.
12. It is important to note that Germany did not operate without protections after World War II. It protected its recovering industries from American competition. The United States, an economic colossus that exports a relatively small amount of its production, also was heavily protectionist in the late 19th century. Similarly, the United Kingdom maintained tariffs to protect the British Empire’s markets. Greece has no such protection.

13. Δεν πάσχουμε από την Ελεύθερη Αγορά. Πάσχουμε από άκρατο μερκαντιλισμό από την μία και λαδωμένα ποντικάκια που ελέγχουν την κοινή γνώμη, από την άλλη. Από ένα πολιτειακό σύστημα που συγκεντρώνει όλη την εξουσία σε ένα συνήθως ελεγχόμενο άτομο. Με «Πρόεδρο» που βγαίνει με μόνο κριτήριο τον συμβιβασμό του περίπου τίποτα.   Η Γερμανία τα έχει ανάγκη τα λαδωμένα ποντικάκια. Αυτοί είναι οι αποκλειστικοί της αντιπρόσωποι. Και το πολιτειακό σύστημα για νομίζουμε ότι έχουμε και Δημοκρατία.  (Και αυτό το έγραψα σαν σχόλιο στο STRATFOR).

Με συγχωρείτε… Βρίζουμε τους ολιγάρχες… Και την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2000 και μετά… Μα ποιος τους κατασκευάζει;  Εγώ? Δεν νομίζω…
Advertisements

2 Σχόλια

 1. Δικό σου είναι αυτό το άρθρο;;

  Στις 27 Απριλίου 2015 – 5:08 μ.μ., ο χρήστης «Αλλενάκι» έγραψε:

  > ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ posted: «Ο μερκαντιλισμός και η «Ευρώπη» δεν είναι
  > Ελεύθερη Αγορά… Και δεν βλέπω …διέξοδο. By Archaeopteryx
  > http://www.realclearworld.com/articles/2015/04/22/grexit_and_the_problem_of_free_trade_111136.html
  > Δεν θα το μεταφρά»


 2. Toυ Γίγαντα Αρχαιοπτέρυγα, το γράφω, by Archaeopteryx, δίνω και τον σύνδεσμο.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: