h1

Βιέννη, για δεύτερη χρονιά η «καλύτερη πόλη για να ζεις». Eπαναληπτική αρνητική πρωτιά για την άλλοτε Αθήνα…

18/12/2012

Wien-TelethermieΤίποτα λιγότερο για την ευφυή πρωτεύουσα, που γνωρίζει επί παραδείγματι *, πως να αξιοποιεί όχι μόνο ενεργειακά, αλλά και παιδαγωγικά και αισθητικά και τουριστικά, τα συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων της.

Έγερσις: Την καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρει στους κατοίκους της η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, σε σχέση με όλες τις πόλεις στον κόσμο
Η Βιέννη με 1,7 εκ. κατοίκους βρίσκεται για 4ο συναπτό έτος στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου διαθέτουσα έντονη πολιτιστική ζωή σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων. Η έρευνα βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς. Η Ευρώπη συμμετέχει στη λίστα του 2012 σε 15 από τις 25 πρώτες θέσεις της. Η Γερμανία και η Ελβετία συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η άλλοτε Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα (σ.σ. Α: το συμπέρασμα της έρευνας σχετικά με την Αθήνα είναι αυθαίρετο και το κριτήριο της οικονομικής κρίσης ανεπαρκές, η Αθήνα πλήττεται πρωτίστως από ένα συνδυασμό ασέβειας προς το περιβάλλον, αλλοδαπής εγκληματικότητας και συρροής εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών).

Η πρώτη δεκάδα της λίστας έχει ως εξής:
1. Βιέννη, Αυστρία
2. Ζυρίχη, Ελβετία
3. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
4. Μόναχο, Γερμανία
5. Βανκούβερ, Καναδάς
6. Ντίσελντορφ, Γερμανία
7. Φρανκφούρτη, Γερμανία
8. Γενεύη, Ελβετία
9. Κοπεγχάγη, Δανία
10. Βέρνη, Ελβετία

* Τηλεθερμια – καυση απορριμματων – καθαρη ενεργεια

telethermia

Οι εγκαταστάσεις της μονάδας διαλογής και θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων της Βιέννης αποτελούν αισθητικό κόσμημα και ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα αξιοθέατα της πόλης.

Σε κεντρικό σημείο της αυστριακής πρωτεύουσας εντυπωσιάζει ιδίως τη νύχτα η φουτουριστική υψικάμινος της μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και τηλεθερμίας.
Η μονάδα αυτή είναι ένα πρότυπο παράδειγμα των δυνατοτήτων της τεχνολογίας τηλεθερμίας και παραγωγής καθαρής ενέργειας από απορρίμματα.
Ο νυχτερινός ουρανός της πόλης “αστραποβολά” από τις τεράστιες φλόγες του θαλάμου καύσης και μέσα από το γυάλινο πάτωμα του κουβουκλίου ελέγχου το μάτι χάνεται στο βάθος της τεράστιας εγκαταβυθισμένης τάφρου, όπου συγκεντρώνονται τα απορρίμματα προς καύση.
Το δαπανηρότερο σύστημα της μονάδας είναι τα φίλτρα της, που φροντίζουν να διατηρούν καθαρό τον ουρανό της πρωτεύουσας της Αυστρίας.

Το βιεννέζικο μοντέλο της οικονομίας απορριμάτων στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: αποφυγή – διαχωρισμός – αξιοποίηση.
Τα απορρίματα, που δεν μπορούν ούτε να αποφευχθούν ούτε να διαχωριστούν στις ειδικές μονάδες διαχωρισμού, μεταφέρονται από χιλιάδες σημεία με ειδικά απορριμματοφόρα στη μονάδα τηλεθερμίας, όπου καίγονται και μετατρέπονται σε καθαρή ενέργεια.

Τίποτα στην εξωτερική όψη της εγκατάστασης με την memphis αισθητική δεν αφήνει να φανεί ότι στο εσωτερικό της διενεργείται επεξεργασία απορριμμάτων και παράγεται ενέργεια.

Η μονάδα ενσωματώνει στις ισόγειες εγκαταστάσεις της αίθουσες εκδηλώσεων και τέχνης, όπου σύγχρονοι ζωγράφοι εκθέτουν έργα, διαθέτει αίθουσες συναυλιών, ανήκει στα τεχνολογικά-εκπαιδευτικά-τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και το σπουδαιότερο: έχει καταρτιστεί πρόγραμμα και την επισκέπτονται υποχρεωτικά οι μαθητές των σχολείων όλης της χώρας.

Η τηλεθερμία Βιέννης με ένα δίκτυο αγωγών άνω των 1.000 χιλιομέτρων είναι μία από μεγαλύτερες επιχειρήσεις τηλεθερμίας στην Ευρώπη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: