h1

Ο Ελληνικός Γόρδιος Δεσμός… ή, πίσω στις εστίες μας…

02/10/2011

Σκέψεις πάνω στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Παγωτατζή Follow the Money, για τα οικονομικά μοντέλα που προσπάθησαν και προσπαθούν να εξηγήσουν τα «φαινομενικώς ανεξήγητα» της οικονομικής κρίσης.
Η περίπτωση της Ελλάδας, και αυτού που ονομάστηκε «ελληνική κρίση χρέους» (τεχνητή στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά όχι της παρούσης) είναι ιδιαίτερη από πολλές απόψεις, και αυτό πιστεύω είναι μία από τις αιτίες της επικράτησης τόσης πολλής σύγχυσης και αντιγνωμίας, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στους «διεθνούς φήμης νομπελίστες» οικονομολόγους και οικονομολογούντες, για τους τρόπους επίλυσης του Ελληνικού Γόρδιου Δεσμού. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή κατ’ αρχήν γεωγραφικά και γεωστρατηγικά. Από εκεί αρχίζουμε…
Μελετάμε πρώτα τη θέση και το σχήμα του οικοπέδου μας στο χάρτη.

Φθάσαμε εκεί που φθάσαμε, γιατί τα διάφορα οικονομικά μοντέλα, «φιλελεύθερα» ή «μαρξιστικά» δεν κατανόησαν ποτέ τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες, ή μάλλον, επειδή οι οικονομολόγοι-οικονομολογούντες προσπαθούσαν να «ταιριάξουν» τις ιδιαιτερότητες αυτές στα μοντέλα τους και/ή υιοθετήθηκε η ανάπτυξη που χρησιμοποίησαν διαχρονικά αυτά τα μοντέλα ως υπόθεση εργασίας ΤΟΥΣ.
Τα γενικά αυτά μοντέλα αφορούν οικονομίες, χώρες και λαούς Σιγκαπούρης, Χονγκ Κονγκ, εταιρείες των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων κτλ., τη Ρωσία, τη Σοβιετία, τις μάζες της Κίνας, περίκλειστα κεντροευρωπαϊκά αλλεμανικά συστήματα χωρίς ανάσες, ανάσες γεωγραφικές, κλιματικές, πολιτισμικές, οικονομικές. Καταλαβαινόμαστε…

Τα μοντέλα αυτά δεν μπορεί να αφορούν λαό που κατοικεί παλαιόθεν ένα οικόπεδο φάτσα σε τρεις θάλασσες -συν το Ιόνιο, Αρχιπελαγικό και ΑνατολικοΜεσογειακό πολυνησιακό σύμπλεγμα- πανταχόθεν ελεύθερο και με ιστορική πρόσβαση προς αυτές.

Η Ελλάδα στα μάτια μου «κατατρώγεται» από τις εξής πληγές:

 1. Υπερπληθυσμό της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων (με συνακόλουθα οικονομικά, οικιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά διαχρονικά προβλήματα, που έφθασαν στο εγκληματικό όριο με τη λαθρομετανάστευση, θέμα που απαιτεί εθνική λύση πλέον)
  Η ανισοκατανομή του εισοδήματος είναι ακραία ακριβώς στην Αθήνα.
  Στην Αθήνα παραγόταν και παράγεται ο περισσότερος πλούτος (ως μερίδιο του ΑΕΠ) αλλά εκεί ταυτόχρονα συγκεντρώθηκε το κυρίως ποσοστό των υπερπλούσιων και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φτωχών όλης της χώρας (Ευρυτανία και άλλοι φτωχοί νομοί έχουν ειδικότερα προβλήματα γεωμορφολογίας που εμποδίζουν επιπροσθέτως την ανάπτυξή τους)
 2. Δημογραφικό – νέτα σκέτα.
 3. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που αγνόησε τελείως τον «πολυνησιακό» χαρακτήρα της χώρας και το οικοσύστημα της ενδοχώρας (πλούσια πανίδα και χλωρίδα).

     Έτσι, για την Ελλαδα, θα χρειαζόταν:

 1. Διοχέτευση 2 ή 3 εκατομμυρίων ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πληθυσμού της Αθήνας πίσω στις εστίες τους, αν υπάρχουν τα χωράφια ή τα σπίτια καλώς.
  Αν δεν υπάρχουν πια, να τους δοθούν κίνητρα, χρηματική ενίσχυση, γη και υποδομές για εγκατάσταση στα ακατοίκητα ή στα υποκατοικούμενα από Έλληνες νησιά, ιδιαίτερα στα ακριτικά, προς ανατολάς, δυσμάς, νότο, στην ηπειρωτική χώρα και στις ακριτικές περιοχές, με στόχο τη δημιουργία «αγροικιών«, δηλαδή αυτάρκων οικο-βιοτεχνικών μονάδων και καλλιεργειών ή/και σύγχρονης κτηνοτροφίας (τίποτα δεν αποκλείει τη δημιουργία εργοστασίων φυσικά).
  Μπορώ να αναφέρω ένα σωρό νησιά ακατοίκητα ή υποκατοικούμενα…
  Τρία ή τέσσερα όχι μικρά νησιά, είναι ακριτικά νησιά στο Ιόνιο, προς την πλευρά της Αλβανίας, υποκατοικούνται από Ελληνες και συγκεντρώνονται ανησυχητικά λαθρομετανάστες από όλες τις εθνότητες, όχι μόνο αλβανοί, και για τα οποία έγινε επερώτηση στη Βουλή, νησιά στο Κεντρικό Αιγαίο, Καστελόρριζο, και άλλα, απολύτως κατοικήσιμα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
  Κάθε «δίκτυο» αγροικιών (ισχύει για την ενδοχώρα κυρίως) θα χρειαζόταν ένα «τοπικό» κέντρο για τα σχολεία, υπηρεσίες, διοίκηση, ιατρεία, νοσοκομείο, ταχυδρομείο κλπ. Αντίστοιχα στα νησιά.
  Η επικράτηση της πλήρως αυτάρκους «αγροικίας» ειδικά για τα νησιά (αγροτουρισμός) θα συνέβαλλε στη μετρίαση και εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών του επικρατούντος μοντέλου τουρισμού, που αλλού είναι άθλιο και overcrowed (Μάλια και τα παρόμοια) και αλλού εντελώς ρομποτοποιημένο (all included, που σημαίνει everybody else excluded…)
 2. Κατεδάφιση τότε των άθλιων οικιστικά, κοινωνικά και αισθητικά περιοχών της ευρύτερης Αθήνας, που θα άδειαζαν μαζικά από τον πληθυσμό που θα έφευγε, ανοικοδόμηση σε άλλες βάσεις, με οριζόντια και όχι κάθετη δόμηση, δημιουργία τεράστιων πάρκων, μερικοί ουρανοξύστες για γραφεία και εμπορικές χρήσεις, κατά τόπους.
 3. Τρίτον αλλά όχι τριτεύον, παράλληλα με τα παραπάνω δύο, εντατική οικονομική ενίσχυση και κίνητρα στα νέα Ελληνικά ζευγάρια ώστε να φθάσουμε τα 3 παιδιά ανά ζευγάρι σταθερά.
Advertisements

11 Σχόλια

 1. ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ! ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ.


 2. Σωστό, αλλά το θέτω ως ιδέα.


 3. Πολυ καλο και μακαρι να πραγματοποιοταν


 4. @aλλενάκι
  Μπορεις να στειλεις πληροφοριες απο ελβετικες οικογενειακες μοναδες σε αγγλικη γλωσσα; Πώς μπορει καποιος να ζήσει ανεξάρτητος απο την ΔΕΗ και γενικως απο το κρατος ξοδευοντας ελαχιστη ενεργεια


 5. Καλησπέρα Αθηνά. Θα σου βρώ. Έχω γράψει ένα στο Αντί και ένα εδώ. Θα σου βρώ το λινκ. «Κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής» λέγεται. Aλλά υπάρχει αγγλικός ορισμός.
  Σε λίγο.


 6. Καλησπέρα Ίωνα.
  https://allenaki.wordpress.com/2010/01/21/food-coop/
  «Κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής»
  «Το να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορείς να κάνεις, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου.»

  http://axinosp.blogspot.com/2010/09/blog-post_7010.html
  «Γνωρίζουν ότι όταν ελέγχεις την τροφή, ελέγχεις απόλυτα τους ανθρώπους»

  Έχει προεκτάσεις και στην παραγωγή της δικής μας ενέργειας, συλλογής νερού, καλλιέργειας κήπων, codex alimentarius.


 7. Aθηνά, προς το παρόν αυτά (έχω και άλλα). Λέγεται food-coop.
  https://allenaki.wordpress.com/2010/01/21/food-coop/
  «Κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής»
  «Το να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορείς να κάνεις, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου.»

  http://axinosp.blogspot.com/2010/09/blog-post_7010.html
  «Γνωρίζουν ότι όταν ελέγχεις την τροφή, ελέγχεις απόλυτα τους ανθρώπους»

  Έχει προεκτάσεις και στην παραγωγή της δικής μας ενέργειας, συλλογής νερού, καλλιέργειας κήπων, codex alimentarius.


 8. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ.

  ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.

  ΕΦΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ 300%, ΌΠΩΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ!!!

  ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΗΡΘΑΝ ΗΔΗ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΗΓΑΔΙΑ, ΠΗΓΕΣ, ΣΤΕΡΝΕΣ, ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ !!!


 9. @ αλλενακι
  Ευχαριστω θερμα για τις πληροφοριες σου.
  Μενω αναυδη για ο,τι γινεται στην Λακωνια, γιατι ηταν το μερος που ακριβως σκεπτομουν να αγορασω γη για να ξεφυγω απο την πρωτευουσα!
  Εχεις συνδεσμο για αυτο το θεμα της καταγραφης στην Λακωνια;
  Τι προτεινεις ως εναλλακτικη λυση σε μιά τετοια κατασταση;
  Mήπως θα ηταν καλη ιδεα να προβαλεις στην σελιδα σου τον Καζακη;


 10. Aθηνά σου έστειλα email.
  Kαλημέρα.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: