h1

Αφιέρωμα. Αγία Σοφία.

29/05/2010

Αν υπάρχει ένα έργο που υλοποιεί μοναδικά και συνολικά το Βυζαντινό αρχιτεκτονικό ιδεώδες, αυτό δεν είναι άλλο από τον εξαίσιο ορθόδοξο μέγα καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινουπολη, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα με σχέδια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Το Ιστορικό Φορτίο του Αρχιτεκτονήματος και το Πνευματικό Βάθος του Βυζαντινού Πολιτισμού έρχονται σε ακραία αντίθεση με τα τουρκικά παρελκόμενα μπροστά στο ναό και με το στοιχείο μιναρέ πάνω στον μοναδικής Αρχιτεκτονικής Σημασίας κεντρικό τρούλο.

Το Ελληνικό Θωρηκτό Αβέρωφ στο Βόσπορο το 1919 και η Αγία Σοφία στο βάθος, από το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας. Το Σεπτέμβριο του 1919 τελέστηκε η τελευταία λειτουργία στο Ναό της Αγίας Σοφίας.

Η Αγία Σοφία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ενώ συχνά ανακύπτουν ζητήματα και τριβές εξ αιτίας της διοργάνωσης εκθέσεων, επιδείξεων και ανατολίτικων παζαριών στους χώρους της. Στη φωτογραφία διακρίνονται τα ικριώματα επισκευών, τα οποία το τουρκικό κράτος επιμένει να διατηρεί μέσα στο ναό για 15 και πλέον χρόνια! Η Τουρκία μετά από έντονες διαμαρτυρίες της Unesco αναγκάστηκε από το 1994 να αποκαθιστά σταδιακά ότι μπορούσε να αποκατασταθεί και να αφαιρεί τις ασβεστώσεις με τις οποίες είχαν επιμελώς καλυφθεί τόσους αιώνες όλα τα χριστιανικά στοιχεία του ναού. Φυσικά ότι αποκαλύπτεται σιγά σιγά είναι το ελάχιστο διασωθέν από τις καταστροφές, τα ξυσίματα, τις φωτιές και τις βεβηλώσεις ενός λαμπρότατου αρχιτεκτονικού, μωσαϊκού και ζωγραφικού διάκοσμου.

Χαρακτικό βασισμένο στα αρχικά σχέδια της Αγίας Σοφίας.

Χαρακτικό βασισμένο στα αρχικά σχέδια.

Το μοντέλο του θόλου σε Η/Υ. Η Αγία Σοφία χτίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια. Ο τολμηρός σχεδιασμός και ίσως και η ταχύτητα της κατασκευής επηρέασαν τη σταθερότητα του οικοδομήματος. Ο πρώτος τρούλος της έπεσε μετά από ένα σεισμό, και ο υψηλότερος που τον αντικατέστησε το 563 μ.Χ. χρειάστηκε επισκευή μετά από μερικές καταρρεύσεις της δομής του, και τον 9ο και το 14ο αιώνα.

Ένας χώρος σχετικά άθικτος με καλοδιατηρημένα τα μάρμαρα που ντύνουν τους τοίχους από πάνω έως κάτω και το πάτωμα.

Μέρος της Βυζαντινής τοιχογραφίας που αποκαλύφθηκε.

Ότι απέμεινε απο τη Βυζαντινή τοιχογραφία αφού αφαιρέθηκε η ασβέστωση και αποκαταστάθηκε ότι μπορούσε να αποκατασταθεί.

εδώ απλά σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, ότι και να πεις θα είναι λίγο…

Αυτό που απέμεινε από το μένος των οθωμανών, από τη φωτιά, το ξύσιμο και το ασβέστωμα.

Εξαίσιο.

Η ανατολίτικη κουτοπονηριά διατηρεί τα ενοχλητικά ικριώματα μέσα στο ναό τουλάχιστον 15 χρόνια! Από τον τρούλο έχει ξυστεί και εξαφανιστεί κάθε τι Χριστιανικό και Βυζαντινό και έχει επιζωγραφιστεί με ισλαμικό διάκοσμο και επιγράμματα. Δεν παύει όμως να κόβει την ανάσα με τη μεγαλοπρέπεια και το υψιπετές της δομής του.

Λιθογραφία του 1852. Η Αγία Σοφία βεβηλωνεται θρησκευτικά, γίνεται ανατολίτικο παζάρι και χρησιμοποιείται ως τζαμί για προσευχές.

Λιθογραφία του 1852. Η θρησκευτική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, τόπος για ανάπαυση κατάχαμα… πάνω σε χαλιά.

Το ίδιο τμήμα με τη Χριστιανική Τοιχογραφία αυτή τη φορά, αφού αφαιρέθηκαν οι ασβεστώσεις που την κάλυπταν. Οι τοίχοι είναι κατεστραμμένοι από φωτιά.

Advertisements

9 Σχόλια

 1. Μπαίνεις μέσα, σε πιάνει η ψυχή σου, βγαίνεις έξω και βλέπεις μεμέτηδες μασκαρεμένους γενίτσαρους


 2. […] από το φιλικό ιστολόγιο αλλενάκι ένα κομμάτι από την σημερινή του ανάρτηση με την […]


 3. Αχ, πότε θα φύγει το μίασμα…


 4. Μ’ αρέσει να βλέπω φωτογραφίες του κτιρίου χωρίς τα τζαμιά.


 5. Υπάρχει και ο (τουρκικός) σύνδεσμος…

  http://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/

  εικονικής περιήγησης στην Αγία Σοφία. Είναι εξαιρετική δουλειά.

  Δυστυχώς δεν βρήκα ελληνική εταιρεία που να έχει δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο, ούτε στο ίδρυμα μείζονος ελληνισμού πολιτισμού.


 6. Είχα την τιμή να το επισκεφτώ το 2004 ..πράγματι κούκλα είναι


 7. «Η φιλαργυρία των πλουσίων απαραδειγμάτιστος. Όταν ο τελευταίος μαρτυρικός βασιλεύς Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ανέλαβε την εξουσίαν , το δημόσιον ταμείον ευρέθη κενόν. Διό θερμοτάτην προς τους πλουσιωτέρους της πόλεως απηύθυνε έκκλησιν, ζητών την συνδρομήν αυτών. Αλλ’ οι μεγιστάνες ηρνήθησαν διισχυριζόμενοι ότι είναι…..πένητες ! Πένητες ; Ποιοι ; Αυτοί των οποίων τα υπόγεια των μεγάρων ευθύς μετά την άλωσιν ανέσκαψαν οι Τούρκοι και ανεκάλυψαν θησαυρούς μεγίστους, ικανούς να εξοπλίσουν στρατούς και στόλους !

  Ο ίδιος ο αυτοκράτωρ συνομιλών με τον Φρατζήν εξεφράζετο πικρώς λέγων, ότι πέριξ του θρόνου δεν ευρίσκετο ένας ειλικρινής σύμβουλος, πάντων τα ίδια ζητούντων . Χαρακτηριστικόν δείγμα της ιδιοτελείας είναι και τούτο , ότι , όταν κατά την διάρκειαν της πολιορκίας της πόλεως τα εξωτερικά τείχη υπό των βολών του τηλεβόλου υφίσταντο σοβαράς βλάβας και ηνοίγοντο ρήγματα , τα οποία είχον ανάγκην αμέσου επισκευής, μηδέ εν τη υστάτη ταύτη ώρα , λησμονούντες το ίδιον συμφέρον , επείθοντο να παράσχουν την αναγκαίαν ύλην και εργασίαν πριν ή πληρωθούν την τιμήν αυτής.»

  istorikathemata.blogspot.com

  Τι θυμιζει;


 8. τους μιναρέδες ήθελα να πω (ξύπνα ανώνυμη!!!)


 9. Υπάρχει μία διαφορά με αυτούς. Έχουμε τους πλούσιους φιλάργυρους αλλά δεν έχουμε Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: