h1

Κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής

21/01/2010

Ο Ελληνικός Γόρδιος Δεσμός ή, πίσω στις εστίες μας
Στο άμεσο μέλλον και για το μείζον ζήτημα του 21ου αιώνα, που είναι η εξασφάλιση μη μεταλλαγμένης τροφής και διατροφής για τα αρούρια που διαβιούν στις μητροπόλεις, οι τάσεις είναι:

1. Υψηλή ζήτηση για την ειδικότητα “κάθετος αγρότης” που θα καλλιεργεί στους ουρανοξύστες. Και όχι μόνο κάθετος αγρότης. Και κάθετος κτηνοτρόφος [σχετικά διαβάσαμε στο Antinews].
2. Community Supported Agriculture CSA/Food Coops (κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής.
“To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!”
Ο επόμενος τρομοκράτης που θα κυνηγήσει ανηλεώς το σύστημα, μετά το ΨΕΜΑ της ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ θα είναι ο αυτάρκης καλλιεργητής, αγρότης, παραγωγός. Προς τα εκεί το πάνε, αλλά δεν το έχουν πει ανοιχτά, το ονόμασαν ξερίζωμα καλλιεργειών προς το παρόν.

Μια Food-Coop είναι η ίδρυση τοπικών κοινοτήτων μεταξύ παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών. Παραγωγός θα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα καλλιέργειας. Οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν με ελάχιστη προσωπική εργασία το χρόνο στην καλλιέργεια, στην παραγώγή, στη συσκευασία, στη διανομή.

Η κεντρική ιδέα είναι ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα όσων συμμετέχουν στην κοινότητα. Το πλεονέκτημα για τους παραγωγούς θα είναι η διασφάλιση μιας εγγυημένης ζήτησης, ενώ οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι θα προμηθεύονται αγνά τρόφιμα στην καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς την αλυσίδα των ενδιάμεσων.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πλεονεκτήματα μιας τοπικής κοινότητας τροφίμων:
1. Αυτάρκεια διατροφής: ένα πρώτο στάδιο προς την καθολική ανεξαρτησία!
2. Κοινότητα: μικρά και διαφανή, εύκολα διαχειρίσιμα δίκτυα, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και στο μέλλον θα αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική βαρύτητα [κάτι σαν το .Net, αλλά με γεύση].
3. Πολιτική τιμών – φθηνές τιμές για τον καταναλωτή, από τον παραγωγό της κοινότητας στον καταναλωτή της κοινότητας, χωρίς ενδιάμεσους. Ταυτόχρονα καλές τιμές για τον παραγωγό, αλλά χαμηλότερες τιμές από τα συμβατικά προϊόντα των μεγαλοδιανομέων.
Αυτό είναι δυνατό γιατί:
– αποκλείονται οι ενδιάμεσες κλίμακες κέρδους (αλλεπάλληλες τιμολογήσεις)
– οι καταναλωτές εργάζονται 3-4 απογεύματα το χρόνο για την “κοινότητα” στην καλλιέργεια, στη συλλογή ή στην παραγωγή των τροφίμων
– οι καταναλωτές αναλαμβάνουν τη διανομή προς τις αποθήκες, π.χ. σε 40 αποθήκες, σε 40 γειτονιές μιας μικρής πόλης
4. Η ποιότητα των τροφίμων την οποία θα παράγει μια κοινότητα θα είναι καλύτερη, γιατί βασική υποχρέωση θα είναι:
– αγνοί μη οργανικοί σπόροι, όχι ύποπτης ή υβριδικής προέλευσης
– οι θρεπτικές ουσίες/τα αρώματα/τα ιχνοστοιχεια κτλ. θα είναι περισσότερα.
– τα τρόφιμα θα είναι πάντα πιο φρέσκα, αφού οι διαδρομές μεταφοράς θα είναι μικρότερες
– η παραγωγή θα γίνεται με χειροποίητη φροντίδα και ποιότητα
5. Ο ανεφοδιασμός με τα σωστά είδη διατροφής είναι ίσως η βασικότερη, η πιο υπεύθυνη αλλά και η πιο απαιτητική ενασχόληση της ημέρας για τη νοικοκυρά και την οικογένεια. Ξέρουμε στ’αλήθεια τι αγοράζουμε και τι τρώμε;
6. Υπάρχει ένα στοιχείο αμοιβαιότητας και ασφάλειας, γιατί λειτουργεί σαν υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο και προστατευτικό δίχτυ.
7. Η ποιότητα των τροφίμων που φθάνουν στην αγορά των πόλεων μειωνεται συνεχώς:
– EU-Bio: συνεχής υποχώρηση της ποιότητας των βιολογικών τροφίμων
– Παγκόσμιο εμπόριο: καταστρέφει τις μικρές αγροτικές δομές, η ποιότητα χειροτερεύει, εντατική εξαπλούμενη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
– μεγάλοι όμιλοι: μονοπωλούν την αγορά – ειδικά όσον αφορά τους σπόρους το μονοπώλιο είναι σχεδόν ολοκληρωτικό
– τα λόμπι των φαρμακευτικών / των χημικών εταιρειών: με κάθε μέσο προσπαθούν να επιβάλλουν γεννετικά τροποποιημένη διατροφή [Genfood]
– Codex Alimentarius: μέσω των διεθνών οργανισμών θα εισαχθούν σε όλο τον κόσμο καινοφανή διατροφικά πρότυπα, τα οποία θα ακυρώσουν τα όποια καλά πρότυπα ισχύουν ακόμα στις διάφορες χώρες

Advertisements

29 Σχόλια

 1. Εξαιρετική ανάρτηση!!!
  Αφυπνίζει κοιμισμένες αισθήσεις!
  Ταρακουνάει μπερδεμένες συνειδήσεις!
  Η διατροφική αλυσίδα ως διεργασία και όχι ως απόλαυση.
  Έχουν πολλά να ειπωθούν!
  Την καλησπέρα μου.


 2. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο. Η αυτάρκεια είναι πολύ σημαντική γιατί το μέλλον θα είναι τέτοιο, που θα απαιτήσει να μπορείς να εξασφαλίζεις κάποια πράγματα μόνος σου, ειδικα για τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Στην Αμερική υπάρχουν τέτοια κινήματα σε διάφορες εκφάνσεις βέβαια, οι survivalists που κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος και έχουν ιδρύσει κοινότητες που προσπαθούν να ειναι εντελώς ανεξάρτητες και αυτάρκεις σε θέματα παραγωγής αγαθών που σε μία ενδεχόμενη μαζική έλλειψη θα εκλείψουν και ο άνθρωπος δεν θα ξέρει που να τα βρει και πως να τα παράγει μονος του.


 3. Kαλησπέρα!

  Banania άλλο πράγμα ο ακτιβισμός που καταλήγει σε απομονωτισμό και άλλο η ζωντανή, σύγχρονη κοινωνικοποίηση και συμμετοχή.


 4. Ναι μάλιστα…Σωθήκαμε τώρα. Διεργασία και όχι απόλαυση. Μιλάς σε άτομο που έκανε δική του δουλειά γιατί ήθελε να έχει ελεύθερο χρόνο να μαγειρεύει, τέτοια τρέλα μιλάμε.


 5. Ευχαριστώ Δωδωναίε, δεν ξέρω τι λες, αλλά το πιο «ταρακουνητικό» μυαλό μάλλον εσύ είσαι εδώ!


 6. Ναι, σωστά το σημειώνεις αυτό. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ευρεία συνειδητοποίηση και συμμετοχή για να μπορέσει να αποδώσει σωστά.

  Αν και οι survivalists κατα κάποιο τρόπο προέκυψαν απομονωτικά γιατί νιώθοντας οτι η ευρεία κοινωνία δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη πο υθα προκύψει μελλοντικά για αυτάρκεια, αναγκαστικά τους έκανε και αυτούς να πάρουν τα μέτρα τους.

  Ομως ναι, το ζητούμενο είναι η ευρεία συμμετοχή.


 7. Κάτι πήρε η μύτη μου. 🙂


 8. Αλλενάκι, κάπου είχα διαβάσει για την μελλοντική απαγόρευση της ιδιωτικής καλλιέργειας.
  Η προοπτική είναι, αφού μαζευτούν όλοι οι σπόροι στο Σβαλμπαρντ, να πατενταριστεί το γεννετικό τους υλικό και να απαγορευτούν οι καλλιέργειες για αυτούς εκτός από όσες θα έχουν εξουσιοδότηση.
  Εταιρίες, όπως η Μοσάντο και η Κάργκιλ, θα εμπορεύονται πια τους σπόρους αποκλειστικά. Όποιος αποφασίσει να καλλιεργήσει στην αυλή του θα θεωρείται παράνομος και όχι μόνο αυτό αλλά ύποπτος και υπέυθυνος για νόθευση του γεννετικού υλικού της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Θα πηγαίνει φυλακή με λίγα λόγια. Οι εταιρίες αυτές θα εγγυόνται δηλαδή την γεννετική καθαρότητα και θα μπορούν να παράγουν αποκλειστικά υβρίδια.
  Τα αγροτικά προϊόντα θα τα αγοράζουμε μόνο και δεν θα μπορούμε να τα καλλιεργούμε γιατί αν το κάνουμε θα είμαστε παράνομοι.


 9. Καλησπέρα Ορέστιε. Αλήθεια είναι αυτό που λες. Αλλά μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση.Γι’ αυτό γράφω πάνω ότι θα κυνηγήσουν τον καλλιεργητή και τον εκτροφέα. Π.χ. ένας έχει πέντε κότες ή δυο γίδες στο χωράφι του για τα αυγά του και το γάλα ή το κρέας του. Θα απαγορεύεται. Παραδίπλα εδώ έχει γίνει μια καινούργια πολυκατοικία που έχει κρυφά φαντάζομαι ένα κοτέτσι στο υπόγειο στον κήπο.


 10. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να αναστραφεί. Με το πρόσχημα της οικολογίας οι eco-terrorists θα κάνουν επιθέσεις σε όποια προσπάθεια για ιδιωτική καλλιέργεια. Αν και θα ισχυρίζονται ότι είναι ακτιβιστές, ουσιαστικά θα είναι τα τάγματα εφόδου των εταιριών. Κάτι σαν ιεροεξεταστές μιας νέας θρησκείας, όπου η διατροφή θα πρέπει να είναι «καθαρή» για να την λάβει κάποιος. Αν επικρατήσουν αυτές οι πρακτικές, πολύ φοβάμαι πως ο νέος μεσαίωνας θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Αλλά και σαν τις ναζιστικές νεολαίες, που έκαναν επιθέσεις. Το φίδι έχει βγεί από το αυγό του και μεγαλώνει. Αυτό πιστεύω.


 11. πρόλαβα 100% αυτάρκεια μέχρι την 10ετία του 80. Πριν τα αντιβιωτικά, μέχρι το 49-50, η παιδική θνησιμότητα ήταν βέβαια πρόβλημα. Η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά αξιοπρεπής. Η διαχείριση νερού ορθολογική. Βέβαια, αν έβρεχε, έτρωγες σιταρίενιο ψωμί. Αν δεν έβρεχε, κριθάρι. Δεν υπήρχε ανάγκη για ανακύκλωση και πράσινες θεωρίες, απλά δεν υπήρχαν σκουπίδια. ¨Ενα σιδερένιο σφυρί ή μια τανάλια ήταν πολύτιμα. Οι μπαταρίες για ηλεκτρικό φακό σπάνιες.

  Δύσκολη ζωή.


 12. Έχει πρόβλημα σύνδεσης το anti?


 13. Ούτε εγώ μπορώ να μπω στο Anti. Διάβαζα το πρωί ότι μετακομίζουν σε άλλο server, αυτό πρέπει να φταίει.


 14. Καλημέρα Aνώνυμη. Καλό Σ/Κ. Μου διέφυγε το σχόλιό σου, συγγνώμη.


 15. […] κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής […]


 16. Είναι αδύνατον να σταματήσουν την ιδιωτική καλλιέργεια στην επαρχία. Η αυτάρκεια στην τροφή όταν διαθέτεις γη δεν είναι διόλου δύσκολη. Το δοκίμασα στην Πάρο πριν χρόνια, και χωρίς μάλιστα να έχω ιδέα αφού είμαι ΑΘηναία. Οργάνωση χρειάζεται. Χωρίς φάρμακα και χωρίς λιπάσματα, μόνο με κοπριά. Η οποία είναι και δωρεάν (στέλνεις κάποιον άλλον να την μαζέψει απ’ τα χωράφια).:))
  Στις πόλεις βέβαια είναι πιό δύσκολα τα πράγματα αλλά όχι ακατόρθωτο. Το παράδειγμα της Κούβας που επέζησε από το εμπάργκο είναι η απόδειξη πως παραγωγή μπορεί να γίνει και στις πόλεις. Στα μπαλκόνια, στις ταράτσες (οι πράσινες ταράτσες δεν έχουν τόσο μεγάλο κόστος πλέον) και σε κάθε μέτρο γης που περισσεύει. Φυσικά οι πολιτικοί δεν πρόκειται ποτέ να προωθήσουν τέτοιες λύσεις. Διαφυγόντες φόροι, κέρδη χονδρεμπόρων κλπ
  Ιδιωτική πρωτοβουλία, θέληση και άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν, να επιμορφώσουν τον κόσμο χρειάζεται.
  Η οικονομική κρίση δεν θα φύγει μ’ ευχές και πειράματα… Κατά την ταπεινή μου γνώμη η εξαθλίωση έχει ήδη αρχίσει. Δεν υπάρχει άλλη λύση.


 17. Καλημέρα Ελληνίδα! Ο κόσμος αυτονομείται έντονα. Δεν ακούει πλέον τους πολιτικούς. Αντιδρά πάρα πολύ, όπως π.χ. αντέδρασε στο εμβόλιο της ψευτογρίπης.
  Της οικονομικής εξαθλίωσης προηγήθηκε η πνευματική εξαθλίωση. Αν η Ελλάδα ανθούσε πνευματικά και πολιτιστικά δεν θα είχε κατρακυλήσει οικονομικά, γιατί οι προτεραιότητες θα ήταν άλλες και όχι η υπερκατανάλωση και η επίδειξη, συνεπώς δεν θα είχαμε υπερχρεωθεί.

  Η σπάνις των Αγαθών ή των «αγαθών» θα μας κάνει να επανεκτιμήσουμε κάποιες αξίες.
  Βέβαια η «πόλη» [και όχι η Πόλις] από μόνη της είναι εκτροφείο αρουραίων.
  Εκεί διακρίνω όντως μια δυσκολία επικράτησης ενός διαφορετικού μοντέλου.


 18. Καλό και προσεγμένο.

  Μου θυμίζει κάτι εκπομπές του Λιακό μερικά χρόνια πριν για την προσπάθεια απαγόρευσης της καλλιέργειας από μεμονωμένους αγρότες με πρόσχημα την εξάπλωση πανδημιών. Τρομοκράτηση, απαγόρευση, σωτήρες. Απλά συνδέστε τις τελίτσες.

  Θυμηθείτε επίσης ότι ο πεινασμένος κάνει επανάσταση και ο χορτάτος φιλοσοφία.

  Το άλλο με τους κάθετους καλλιεργητές μού θύμισε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας 😉


 19. Καλώς ήρθες φίλε μας. Σ’ευχαριστώ με τη σειρά μου. Σε διαβάζω προσεκτικά.


 20. μπράβο αλλενάκι

  και καλησπερα μαζί…

  Το θέμα που έπιασες μιλά ακριβώς για τα πράγματα από τά οποία θέλουν να μας βγάλουν έξω απ’το παιχνίδι …να είμαστε σε τέτοια θέση και σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που να λέμε «έλα τώρα αυτά θα κοιτάμε τώρα;»

  και στην ουσία να χάνουμε τα πιό σπουδαία και τα πιό όμορφα της μικρής μας ζωής…

  οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά…..
  και το περιττό είναι αυτό που σχαρακτηρίζει τον άνθρωπο σαν είδος….

  αλλίως θα ήμαστε ακόμα νηματώδεις…(σκουλίκι που έχει 90% κοινό γονιδιωμα με τον άνθρωπο…….)

  Υ.Γ.και για να ευλογήσουμε τα γένεια μας…δεν είναι και τόσο θεωρητικό το μοντέλο που αναφέρεις…οι λαϊκές βιολογικών είναι η άμεση επαφή παραγωγού -καταναλωτή…(θα τολμούσα να πω γενικά οι λαϊκές)….

  αυτά τα συστήματα είναι οι λεγόμενοι συνεταιρισμοί καταναλωτών…υπάρχουν κάποιοι ..τουλάχιστον στην γερμανία….
  έχουν ένα σούπερ μάρκετ που τα κεφάλαια ίδρυσης τα έχουν βάλει οι καταναλωτές οι ίδιοι και έιναι μέτοχοι στα καταστήματα-κυρίως αποθήκες-ψυγεία…οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν μέσω του συνεταιρισμού ορίσει διευθυντή που φροντίζει για τις προμήθειες και καμία φορά και για τις διανομές στο σπίτι (αν το προβλέπει το καταστατικό)επίσης μπορεί να μπεί όρος ο συνεταιρισμός να προμηθεύεται μόνο βιολογικά προϊόντα…ή να κάνει συμβάσεις με συγκεκριμένους παραγωγούς που θα τηρούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά…(πριν μερικά χρόνια είχα συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ίδρυσης ενός τέτοιου συνεταιρισμού -σαν παραγωγός-που δεν ευδοκίμησε)


 21. καλό, αναρτώ…


 22. […]  To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από … […]


 23. […] To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από … […]


 24. Πολύ καλό το άρθρο εννοείται,αν και ήδη κοντεύει να μπει σε εφαρμογή αυτό που επεσήμανε ο Orestios : θα ποινικοποιηθεί η ιδιωτική καλλιέργεια,ο κήπος για παραγωγή προϊόντων προς ιδία χρήση,ενώ θα είμαστε όλου υποχρεωμένοι να ψωνίζουμε συγκεκριμένες τροφές,φυσικά μεταλλαγμένες.
  Ακούγεται εφιαλτικό σαν σενάριο,αλλά εγώ το βλέπω ως ίσως μία τελευταία ελπίδα ώστε να ξυπνήσει επιτέλους ο μέσος άνθρωπος.
  Ίσως από εκεί να αρχίσει η μεγάλη ανατροπή και η κίνηση των ανθρώπων ενάντια στην επιβολή τρομοκρατικών,στην κυριολεξία,»μέτρων».


 25. Aπό αυτά θα αρχίσει η μεγάλη ανατροπή. Και στην Αμερική κάτι τέτοιοι νόμοι άρχισαν να τους αφυπνίζουν από τον ύπνο το βαθύ.

  Όμορφες γιορτές σου εύχομαι!


 26. […] Ε-coli; Codex Alimentarious: Η νέα παγκόσμια κοινωνική μαγγανεία Κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής […]


 27. […] Κοινότητες αυτάρκους εξασφάλισης τροφής (21 Ιαν. 2010) […]Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: