h1

Laser wars, είναι εδώ

17/01/2010

Η βιομηχανία στρατιωτικών εξοπλισμών επιδίδεται με ζήλο στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που προϋποθέτουν μειωμένη έως μηδενική εμπλοκή ανθρώπινων πόρων. Οι πόλεμοι χαμηλής ανάλωσης ανθρώπινων πόρων «έχουν το πλεονέκτημα» σε επίπεδο ψυχολογικής προπαγάνδας ότι αμφισβητούνται λιγότερο στο εσωτερικό των χωρών που τους διεξάγουν. Οι αντιδράσεις που προκαλούνται σε Αμερική και συμμάχους όταν επιστρέφουν φέρετρα σκεπασμένα με τη σημαία είναι μια ανεπιθύμητη και όχι εύκολα αντιμετωπίσιμη «παρενέργεια».
Στην «ανθρωπιστική» -πλην τόσο εκφοβιστική- αυτή λογιστική του πολέμου εντάσσεται η ευρεία χρήση των μη επανδρωμένων μικρών αεροσκαφών, τα οποία τείνουν πλέον να αποτελέσουν καθεστώς, και η χρήση των οπλικών λέιζερ, επίσης για τους ίδιους λόγους, εφόσον και τα δύο αυτά συστήματα διαθέτουν ένα σοβαρό και πραγματικό πλεονέκτημα: δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για πληρώματα και χειριστές.

Η φωτογραφία αυτή είναι από πολύ πρόσφατες πραγματικές και επιτυχημένες δοκιμές της ακτίνας λέιζερ υψηλής λαμπρότητας MATRIX, τη στιγμή που πλήττει και καταστρέφει μη επανδρωμένο μικρό αεροσκάφος. Στις δοκιμές αυτές δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία η ικανότητα των κινητών οπλικών συστημάτων λέιζερ να εντοπίσουν, να στοχεύσουν με ακρίβεια από μεγάλη απόσταση και να πλήξουν μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη. Η MATRIX κατέρριψε έξι UAV στοχεύοντας με ακρίβεια από διάφορες αποστάσεις, παρουσία εκπροσώπων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι υπεύθυνοι της Boeing για τις δοκιμές θεωρούν ότι πλέον έχουν επιλύσει το πρόβλημα της εξασθένισης της ισχύος της ακτίνας στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
(ABL-400F)
Η στρατιωτική βιομηχανία επένδυε και επενδύει υψηλά κονδύλια και στην τεχνολογία των αερομεταφερόμενων οπλικών λέιζερ, θεωρώντας, όχι άδικα, ότι αυτά αντιπροσωπεύουν ΤΟ ποιοτικό άλμα στην στρατηγική διεξαγωγής των μελλοντικών πολέμων.
Αερομεταφερόμενα οπλικά λέιζερ αξιώσεων για κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων κάθε τύπου στην κρίσιμη φάση της απογείωσής τους είναι το ABL-400F και για κτύπημα στόχων εδάφους το ATL-C130H.
(ΑTL-C130H)
Οι πόλεμοι που διεξάγονται ανελλιπώς για είκοσι συναπτά έτη σε διάφορες περιοχές του κόσμου  έχουν δώσει τεράστια ώθηση στην έρευνα και ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, που όμως αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και βρίσκεται στη φάση των εντατικών δοκιμών.

(ABL-400F)

Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης του αερομεταφερόμενου λέιζερ εργάζονται συνεχώς για την εξάλειψη δύο βασικών τεχνολογικών εμποδίων.
Αυτά είναι:
1. Η καταστροφή των οπτικών μερών του συστήματος μεταφοράς της ακτίνας μέσα στο αεροσκάφος εξ αιτίας της υψηλής θερμότητάς της

και

2.
 Η εξασθένιση της ισχύος της ακτίνας όταν αυτή έρχεται σε επαφή με την ατμοσφαιρική αντίσταση

 

 

Γεγονός είναι ότι η σημερινή τεχνολογία αερομεταφερόμενου λέιζερ δεν αντιστοιχεί ακόμα στην εικονική τεχνολογική πραγματικότητα που προβάλλουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας laser attacks και οι εξομοιωτές στις παιχνιδοκονσόλες.(η κεφαλή εκτόξευσης της ακτίνας του ABL-400F)

Όπως είναι επίσης γεγονός ότι οι εταιρείες κατασκευής των συστημάτων αυτών δεν έχουν αναστείλει καθόλου τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες κατάλληλα και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να κατορθώσουν να κατασκευάσουν αερομεταφερόμενα λέιζερ υψηλής ακρίβειας και ισχύος και να τα παραδώσουν έτοιμα για συνθήκες πραγματικής εμπλοκής. Τα πολεμικά μέτωπα πολύ πιο σύντομα απότι θα νομίζαμε ίσως, δεν θα διαφέρουν του περιβάλλοντος εξομοιωτή μιας σημερινής παιχνιδοκονσόλας.

Advertisements

25 Σχόλια

 1. «Ο πόλεμος θα γίνει όταν κάποιος από τους αντιμαχόμενους πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει»


 2. και δεν θα ισχύει και η ρήση «I love the smell of napalm in the morning… The smell, you know that gasoline smell… Smells like, victory»


 3. Πρέπει να τους παραδεχτείς όμως… Έχουν διαβάσει Ρωμαϊκή και Βυζαντινή ιστορία. Και είναι αποφασισμένοι να τον κερδίσουν και λένε στους υπόλοιπους ότι είναι μπροστά… Αναρωτήσου αλλενάκι… τυχαία τις βρίσκεις αυτές τις φωτό;


 4. οι φωτό ε; χα χα χα όμως έχουν δημοσιευθεί όλα τα τεχνικά προβλήματα που έχουν με τις δοκιμές, τα κονδύλια που δεν τους εγκρίθηκαν από το υπουργείο άμυνας κτλ. κτλ. , πάντως εκεί οδηγείται το πράγμα και πολύ σύντομα

  σα θέμα πως το βρίσκεις; δεν είναι πολύ ενδιαφέρον;


 5. εξαιρετικό, και αν έχει γραφτεί ότι δεν τους εγκρίθηκαν τα κονδύλια, μάλλον θα έχουν 10πλασιαστεί… ή αυτό θέλουν να πιστέυω, ή είναι τριπλή μπλόφα… χαχαχα.

  ένα από τα αποτελέσματα αυτών των ατέλειωτων και ακαταλαβίστικων πολέμων είναι ότι η μηχανή όλο και φτιάχνεται.. Μου έλεγε κάποιος «τι καλό αερολάνο που είναι το Eurοfighter» και απάντησε άλλος «αλλά για ποιόν πόλεμο έχει σχεδιαστεί;»


 6. Το έχω έτοιμο από το καλοκαίρι.
  Είχα μαζέψει τόσο υλικό που θα ήθελες ένα σάιτ ολόκληρο, για τα τεχνικά στοιχεία του airborne jumbo ειδικότερα με το περιστρεφόμενο τηλεσκοπικό ρύγχος, για τις δοκιμές που έγιναν με επιτυχία, για τους λομπίστες γερουσιαστές, τα κονδύλια, προγραμμάτιζαν επτά από τα μεγάλα και τελικά ενέκρινε μόνο το ένα ο υπουργός.
  Αποφάσισα να μην γράψω τα τεχνικά και να το γράψω συνοπτικά. Αλλά το έχω το υλικό. Για σίκουελ.


 7. ..» Πόλεμος Πατήρ Πάντων»..


 8. Καλημέρα Soustom! Ετσι είναι, ήθελα να τοβάλω τίτλο αλλά προτίμησα να βάλω κάτι που παρέπεμπε και λίγο σε επιστημονική φαντασία για να μην το βαρύνω.

  Το θέμα βεβαίως είναι που είμαστε εμείς και πόσο μακριά είναι οι άλλοι. Εμείς στο χείλος του γκρεμού ή έτσι θέλουν να μας πείσουν τουλάχιστον και οι άλλοι τρέχουν με συμπαντικές ταχύτητες.


 9. Δωδωναίε, το δόγμα είναι: μηδενική εμπλοκή ανθρώπινων πόρων για τους επιτιθέμενους και τρόμος για όλους τους άλλους. Κάπου, σε κάποια διασταύρωση το χάσαμε το τρένο, το τρένο όχι των στρατιωτικών εξοπλισμών, το τρένο της υπόστασής μας ως χώρα.

  Θεωρώ ότι το χάσαμε οριστικά τη δεκαετία του ’90.


 10. Με συγκίνησες με αυτό που έγραψες για τους Σέρβους Δωδωναίε.


 11. Δωδωναίε επειδή τυγχάνει να γνωρίζω καλά τους Σέρβους, συμπληρώνω στα γραφόμενα σου οτι μας μοιάζουν πάρα πολύ και στα καλά και στα άσχημα.

  Και αυτή την στιγμή είναι εξίσου μπερδεμένοι με τον εαυτό τους, τόσο όσο είμαστε και εμείς. Έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταλλάσσουν την χώρα.


 12. Αγαπητέ Δωδωναίε καλησπέρα.
  Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το σχόλιό σου.
  Ως συμπέρασμα όμως, μίας διαχρονικής υποχώρησης σε πολλά επίπεδα, κρατών μικρών όπως το δικό μας και των Σέρβων.
  Στην ρήση του Ηράκλειτου περί πολέμου, θα μπορούσε να εννοηθεί-μεταφρασθεί ο πόλεμος ως «ο λόγος».
  Διαβάζοντάς το λοιπόν ξανά, αλλάζει τελείως το νόημα.
  Ο Ηράκλειτος είπε επίσης,
  «ΕΙΔΕΝΑΙ ΧΡΗ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΕΟΝΤΑ ΞΥΝΟΝ, ΚΑΙ ΔΙΚΗΝ ΕΡΙΝ, ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤ’ ΕΡΙΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ».
  Δηλαδή, «πρέπει να ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι κοινό φαινόμενο και το δίκαιον σημαίνει ανταγωνισμό (διχόνοια), και ότι όλα συμβαίνουν σύμφωνα με τον ανταγωνισμό και την αναγκαιότητα».

  Το αναφέρω συμπληρωματικά, αν και εσύ επίσης μιλάς για τον ανταγωνισμό, στεκόμενος στην «αναγκαιότητα».
  Πόσο ευκρινέστερα η σημερινή κατάσταση μπορεί να επικαλεστεί την αναγκαιότητα για να εμφανιστεί;
  Ποιος, και πως, εκφράζει την αναγκαιότητα στην εμφάνισή της;
  Το κράτος, οι πολίτες ή και οι δύο μαζί ως ενιαίο σύνολο;
  Που είναι ο λόγος των πολιτών;
  Σε ποιο βαθμό καθορίζει τα πράγματα του κράτους, πέρα από μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια;
  Δεν συνεχίζω άλλο διότι είμαι ήδη εκτός θέματος, και ζητώ συγγνώμη από το αλλενάκι.


 13. Βanania, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εμπιστεύθηκα το ένστικτό μου με σένα και δεν διαψεύδομαι. Έχεις Πρόσωπο και αυτό το πρόσωπό είναι ο ευθύς λόγος σου. Συγχαρητήρια!


 14. […] επιστημονικής διεξαγωγής εχθροπραξιών από μακρυά εδώ. Αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας του […]


 15. Με χαρά σου ανταποδίδω τα λόγια σου Αλλενάκι, γιατί και εγώ για εσένα πιστεύω ακριβώς το ίδιο πράγμα.

  🙂


 16. Ξέρω αγαπητέ μου Δωδωναίε, μην το σκέφτεσαι δεν το πήρα στραβά, καταλαβαίνω πως μου το ζητάς, αλλά οι περιστάσεις και να ήθελα δεν μου επιτρέπουν κάτι τέτοιο μοιραία, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Προσδοκώ την ώρα που η Ελλάδα θα απεμπολήσει τους βασικότερους και πραγματικούς λόγους που κέρδισε αυτό το προσωνυμιο καιθα ζήσω κάποτε σε μία καλύτερη χώρα, όπου οι καλύτεροι άνθρωποι θα είναι πλειοψηφία, και όχι μειοψηφία.


 17. Αγαπητέ και φίλτατε «Δωδωναίε» καλησπέρα.
  Ουδέποτε διανοήθηκα ότι θα παράφραζες τον παππού μας Ηράκλειτο, όπως τόσο γλυκά τον αποκαλεί ο νήπιος γέρων.
  Τον παραφραστικό σου λόγο «δανείστηκα», για να δώσω εύρος στην συζήτηση, αλλά όπως είπα και πιο πάνω βγήκα εκτός θέματος.

  Αγαπητή banania, να προσδοκάς και να επιδιώκεις να έρθει αυτή η ημέρα, ασχέτως εάν προλάβουμε να την ζήσουμε εμείς.
  Αν η μοίρα μας, έννοια συζητήσιμη, δεν το θέλησε για εμάς, ας την πείσουμε να αλλάξει γνώμη για τους επόμενους.


 18. Αλλενάκι συγγνώμη και πάλι, διότι ένα θέμα που κόπιασες όπως λες να το ερευνήσεις όχι μόνον το άφησα ασχολίαστο αλλά του άλλαξα τα φώτα. 🙂


 19. Προσδοκώ ανάσταση νεκρών…


 20. Ενα ακονισμένο αλλενάκι δεν κοπιάζει για να λύσει και να δέσει το οποιοδήποτε τεχνικό σύστημα. Τι αλλενάκι θα ήταν άλλωστε. Δεν έγραψα περισσότερα γιατί το ζήτημα είναι λεπτό.

  Και ο νοών…νοείτω.


 21. Ελήφθη.
  Over and out.


 22. …και ζωή του μέλλοντος…εδώ.


 23. Αμήν…

  😉


 24. Αγαπητοί φίλοι γνωστοί εκ του Αντινιους. Σας βρίσκω όλους μαζί να συζητάτε θέματα σοβαρά με όμορφο τρόπο. Δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες γιατί πιστεύω ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια (words are cheap). Θα έλεγα όποτε είναι μπορετό να μαζευόμαστε να συζητάμε για θέματα που μας απασχολούν.

  Με εκτίμηση

  Φ


 25. Kαλημέρα Φ[ίλε] μας. Σε περιμένουμε.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: