h1

Kοινό νόμισμα, άτυπη υποτίμηση, δημοσιονομικό χρέος, έξοδος

13/01/2010

Μελετά ο κεντρικός ευρωτραπεζίτης σενάρια αποβολής από το ευρώ χωρών που κλυδωνίζονται οικονομικά;
Τίποτα δεν αποκλείεται κατηγορηματικά και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η δημοσίευση μελέτης της ΕΚΤ με τίτλο «Αποχώρηση και αποκλεισμός ή εξαίρεση από την ΕΕ και τη νομισματική ένωση» σπάει ταμπού χρόνων που αφορούν την εθελουσία έξοδο ή ακόμα ακόμα και την αναγκαστική αποβολή ενός κράτους μέλους από την ΕΕ και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι, δεδομένου ότι οι χώρες μέλη του ClubMed και ειδικότερα η Ελλάδα βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Η μελέτη της ΕΚΤ διερευνά την αποχώρηση και την αποβολή ενός κράτους-μέλους από τους κόλπους της ΕΕ και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι μια αποχώρηση χώρας από το ευρώ θα ήταν νομικά δυνατή, ακόμα και πριν από την επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας, αλλά θα προσέκρουε στη συνέχιση της παραμονής της χώρας αυτής στην ΕΕ. Η παραμονή στην ΕΕ με ταυτόχρονη έξοδο από το ευρώ είναι αδύνατη και μη υλοποιήσιμη από καθαρά νομική άποψη. Παρά το ότι εμμέσως αυτό είναι δυνατό, η αποβολή ενός κράτους μέλους από την ΕΕ ή την νομισματική ένωση είναι νομικώς αδύνατη.
Μέχρι πρότινος, σκέψεις για οικειοθελή αποχώρηση κράτους-μέλους από την ΕΕ αντιμετωπίζονταν σκωπτικά ως σενάρια sci fi. Το ίδιο ίσχυε και για την έξοδο ή την αποβολή από το κοινό νόμισμα. Τα πρόσφατα γεγονότα όμως έχουν ανατρέψει όλα τα προγνωστικά στις Βρυξέλλες και φαίνεται ότι η ΕΚΤ μελετά όλα τα πιθανά σενάρια, αφού η λήξη της κρίσης που έπληξε κυρίως την ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν είναι ορατή ακόμα.

Οι πιέσεις που δέχονται τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη, από την Πορτογαλία έως την Ελλάδα, αντιμετωπίζονται πια στις Βρυξέλλες ως ένα bench mark αντοχής των αρμών της ένωσης.
Τα στοιχεία που έδινε και δίνει η χώρα μας αμφισβητήθηκαν απερίφραστα. Η αμφισβήτησή τους αναπέμπει ήδη στο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας μας προς σύνδεση με το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Η πραγματική οικονομική κατάστασή μας δεν αποκρύβεται άλλο.
Ταυτόχρονα όμως, το υψηλό ελληνικό δημοσιονομικό χρέος ενεργοποίησε και ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος, εφόσον οι χώρες της Ευρώπης επιβαίνουν στο ίδιο σκάφος και το παραμικρό ρήγμα θα μπορούσε να βυθίσει το σκαρί.
Χωρίς πολλά πολλά η Γερμανία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ευρωπαϊκό ταμείο δεν θα συνεχίσει τη στήριξη χωρών που παραπαίουν και ότι η Ελλάδα συγκεκριμένα, δεν θα αξιωθεί περαιτέρω ενίσχυσης. Τι θα κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του σκληρού πυρήνα; Θα παρατηρούν απαθείς το οποιοδήποτε κράτος-μέλος να κλυδωνίζεται ή θα ισχύσει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και θα επιχειρήσουν να πετάξουν «το περιττό φορτίο στη θάλασσα»;
Ένα άλλο ζήτημα που διερευνούν σχετικές μελέτες είναι η ετοιμότητα μιας παραπαίουσας χώρας για οικειοθελή αποχώρηση από το ευρώ, ώστε να της ανακοπεί η νομισματική πίεση και να αποφασίσει «αυτόνομα» τα του οίκου της. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική ένωση θα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, αφού πλην της Ελλάδας, αδύναμοι κρίκοι είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία. Η υπαγωγή στο καθεστώς του ευρώ έπληξε χώρες με προβληματικό εξαγωγικό τομέα, καθιστώντας τις μη ανταγωνιστικές.
Το άλλο μέχρι πρότινος φανταστικό αλλά τόσο πραγματικό σενάριο, που θα μπορούσε να ανακόψει την περαιτέρω υπερχρέωση μιας χώρας και να δώσει πάλι στροφές στην οικονομία της θα ήταν η έξοδος από το ευρώ και η επανάκτηση της αυτονομίας του νομίσματός της, σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη δραστική υποτίμηση.
Ουσιαστικά στην Ελλάδα βιώνουμε ήδη την άτυπη -πλην μονομερή- υποτίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία δεν είναι άλλη από την ακρίβεια των αγαθών και των υπηρεσιών στο εσωτερικό, χωρίς αυτό να συνδυάζεται με τόνωση των εξαγωγών.
Το ότι ο κεντρικός ευρωτραπεζίτης μελετά πιθανότητες εξόδου χωρών από το Ευρώ και δημοσιεύει σχετικές μελέτες, δείχνει ότι τίποτε δεν αποκλείεται κατηγορηματικά και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Advertisements

30 Σχόλια

 1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
  ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ.
  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


 2. Η Γερμανία λέει το σωστό, και το λέει λίγο πιο Γερμανικά, γιατί κάνουμε τσιριμόνιες και δεν θέλουμε το υποβρύχιο που γέρνει και κάτι φρεγάτες που δεν θέλουμε ή δεν έχουμε να πληρώσουμε ή δεν ξέρω τι.

  Οι Γερμανοί είναι οι χυδαιότεροι των αποικιοκρατών, κομπλεξικοί ως το κόκκαλο γιατί θυμούνται το 45 και η Φραγκφούρτη έχει πραγματiκή βάση (με προτεραιότητα στους αεροδιαδρόμους για τα θηρία της Lockheed) και επειδή της σπάνε τα νεύρα τα F22 και τα F35 — και τα UCAV που είναι μετεξέλιξη των V1.

  Στην χυδαιότητά τους είναι πιο αλαζόνες και πιο αγενείς από Αγγλους (άλλα μούσμουλα αυτά).

  Ωστόσο, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αποχώρηση από την ΕΕ. Πρέπει να δείξουμε εσωτερική πειθαρχία, να μην είμαστε δουλοπρεπείς και σφουγκοκωλάριοι. Η δικιά μας έλειψη έσωτερικης πειθαρχίας και αξιοπρέπειας δίνει το δικαίωμα σε κάθε εξωτερικό αλήτη να μας μεταχειρίζεται σαν κουνούπια.

  Αν δεν μπορεσουμε να επιδείξουμε εσωτερική πειθαρχία (που δεν θα μπορεσουμε γιατί μάλλον ανίκανα είναι τα χαζά) τότε θα τρώμε σφαλιάρες και ελπίζω να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις.


 3. allenaki μέ αφορμή το post αυτό μερικές απλοικές σκέψεις:
  Από πολιτικής πλευράς, υπάρχουν χώρες στήν ΟΝΕ πού μας βλέπουν με συμπάθεια (Γαλλία,Φιλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία,Ιταλία,Μάλτα,Κύπρος) λόγω ιστορίας, παρόμοιας κοινωνικής κουλτούρας,καταγωγής κλπ και χώρες από αρνητικές έως αδιάφορες και εχθρικές(Γερμανία,Αυστρία,Πορτογαλία,Πολωνία,Ολλανδία,Βέλγιο,Ουγγαρία,Τσεχία,Δανία)λόγω πάλι ιστορικών αναδρομών,υπεροψίας,καταγωγής, δυνατοτήτων,
  συμφερόντων κλπ. Αυτός ο πολιτικός συσχετισμός μεταφέρεται και στό οικονομικό επίπεδο μέ ανάλογη τής στιγμής στάση σε δευτερεύοντα ζητήματα,μπορείς να δείς περίεργους συσχετισμούς αλλά σε ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τής ΟΝΕ,όπως τώρα αυτό τής Ελλάδος αλλά και τών υπολοίπων αδυνάτων,οι συσχετισμοί ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ αλλά μόνον ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ γιά τήν λήψη μιάς νομισματικής-οικονομικής απόφασης.Ετσι πχ θα εξακολουθείς νά έχεις απέναντι σου ΒΕΝΕΛΟΥΧ,Γερμανία, κλπ αλλά και τήν π.χ Φιλανδία πού είναι ή πιό πιστή στό σύμφωνα σταθερότητας.Από τήν άλλη μπορεί ανέλπιστα νά σταθεί με κατανόηση δίπλα σου (γιατί έχει ή θά έχει τό ίδιο με εσένα πρόβλημα) ή Πορτογαλία π.χ.
  Γιά τίς χώρες τής ΟΝΕ προέχει τό εμπόριο.Γιαυτό μπήκαν.Ποιός θά πουλήσει σε ποιόν τί.Καί τό ΕΥΡΩ εξασφαλίζει και προστατεύει τήν αξία αυτού τού εμπορίου σταθερά και διαχρονικά.Η εμπορική αντιπαλότητα όμως αναδεικνύει και τά ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε Κράτους-Εθνους πού συμμετέχει.Καί αυτή ακριβώς είναι ή αδυναμία τού ΕΥΡΩ,πού γιά μένα αυτήν την στιγμή είναι λιγο ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟ,κυρίως λόγω υπεροψίας τών Γερμανών καί παθολογικής εμμονής τους με τόν πληθωρισμό(μεσοπολεμικά σύνδρομα). Κάποτε όταν εγκαινιάσθηκε επίσημα ώς νόμισμα συναλλαγής-με τίς Γερμανία, Γαλλία,να συμμετέχουν-είχε ισοτιμία 0,81€:1$.Ημουν στίς ΗΠΑ τότε.Τήν δεκαετία΄90.Σήμερα είναι 1€;1,5$.Εχει σχεδόν διπλασιασθεί σε αξία! λίγο υπερβολικό νομίζω..Τά Mercedes & BMW στίς ΗΠΑ κόστιζαν 25-40κ$.Σήμερα έχουν 60-90κ$.Οί Αμερικανοί πάντα πίστευαν ότι ή ΟΝΕ(και ή Ε.Ε) είναι ένας δύσκαμπτος δεινόσαυρος,και θά έχει τεράστια προβλήματα μέ μιά σοβαρή κρίση. Τό έλεγαν σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο,βλέποντας ακριβώς τίς συνθήκες δημιουργίας και λειτουργίας τού κοινού νομίσματος τότε.Ούτε αυτοί εφαντάζοντο και μιλούσαν γιά τέτοια κρίση,και να πού τώρα δικαιώνονται.
  Εν κατακλείδι πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μιά εσωτερική υποτίμηση τού Ευρώ(χαλάρωση νομισματικής πολιτικής) πού θά βοηθήσει πολλές χώρες(και την Ελλάδα)αρκεί να τό συνειδητοποιήσει ή Γερμανία και κανα δυό άλλοι.Δεν χωρούν Εγωισμοί.Ενωμένη Ευρώπη λέγεται.Καί στά εύκολα και στά δύσκολα.Καί στά καλά και στά άσχημα.όπως ό γάμος..Κατανόηση πρίν φτάσεις σε διαζύγιο


 4. Καλημέρα ΒΑΚΗ. Δεν υποστηρίζω επιστροφή στη δραχμή εκεί και ως έτυχε, αλλά είναι πια τόσο ρευστή η κατάσταση που διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον οτιδήποτε σοβαρό γράφεται σχετικά.
  Για τη Γερμανία συμφωνώ.


 5. Αrchaeopteryx καλημέρα, πρέπει να επιδείξουμε πειθαρχία. Αλλά θα πληρώσουν πάλι τα συνήθη υποζύγια; Οι μισθωτοί, ή οι τίμιοι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι μικροϊδιοκτήτες; Το μεγάλο κεφάλαιο δεν πρέπει να συνδράμει; Υπάρχει τάξη κροίσων στην Ελλάδα. Όχι, δεν πρέπει να επιδιώξουμε αποχώρηση από την ΕΕ. Αλλά όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ίσως έχουν αρχίσει να το σκέφτονται διάφοροι άλλοι, όχι για να αποβάλλουν εμάς, αλλά ως σενάριο.


 6. Soustom είναι σχετικά υπερτιμημένο έναντι του δολλαρίου αλλά η ισοτιμία αυτή διαμορφώθηκε εν τοις πράγμασι, δεν επιβλήθηκε τεχνητά. Όμως στις ΗΠΑ ανθίζουν οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων, και επί του σκληρού ευρώ. Δεν ξέρω πως το κατόρθωσαν αυτό οι Γερμανοί. Υποθέτω και οι Γάλλοι δεν θα πηγαίνουν πίσω. Και μιλάμε για τις όλες τις μάρκες από όλες τις κατηγορίες, πολλά κυβικά πάντα.
  Εδώ έχουμε ουσιαστικά υποτίμηση [λέγε με ακρίβεια] αλλά όχι στην πραγματική ισοτιμία, που θα τόνωνε τις εξαγωγές. Γι’ αυτό γράφω για μονομερή -προς τα μέσα-υποτίμηση, δώρο άδωρο δλδ. Και πιστεύω ότι τα δικά μας προβλήματα είναι στρεβλώσεις, καρτέλ και νοοτροπία. Έλλειψη πειθαρχίας και μη εφαρμογή κανόνων.
  Έχει ενδιαφέρον όμως αυτή η συζήτηση και περισσότερο έγραψα το κομμάτι γιατί νομίζω ότι πρέπει να αποβάλλουμε τα ταμπού και τα φοβικά σύνδρομα, ωχ θα μας πετάξουν έξω απο το ευρώ και ωχ τι θα γίνει.


 7. Allenaki ή υπερτίμηση οφείλεται πάρα πολύ στήν άυλη αξία ,στόν αέρα έγωισμού πού της έδωσαν Γερμανοί και μερικοί συνοδοιπόροι τους.Δεν αντιπροσωπεύει τήν πραγματική οικονομική αξία,αλλά τήν μελλοντική αξία πού θα διατηρηθεί λόγω τών κριτηρίων τού Μααστριχ και τών φυλάκων της.Με 5 χώρες στήν ΟΝΕ με τεράστιο πρόβλημα και άλλες 6-7 με λιγότερα ,αλλά πάντως οικονομικά προβλήματα,΄νομίζεις ότι τό € έπρεπε να είναι εκεί πού είναι;Καί όχι μόνον πρός τό $ ,αλλά δές το και πρός τά άλλα (γιέν γουάν,).Τό παιχνίδι τής αξίας είναι πολιτικό.Διασφαλίζειεπιρροή,μιά πού ή Ευρώπη δεν διαθέτει στρατιωτική ισχύ.Και στήν διαδρομή θά υπάρχουν θύματα….


 8. Οι ξένοι ήξεραν απο την αρχή τι έβαζαν μέσα στην Ευρωζώνη. Απο το 80 μας ήξεραν, και όμως μας έβαλαν. Και κατάπιαν και αμάσητα τα στημένα στοιχεία, ενώ ήξεραν και γι αυτά.

  –>Το ερώτημα της ημέρας είναι γιατί το δέχτηκαν;
  –>Και μάλιστα τώρα φέρονται σαν να τους πιάσαμε στον ύπνο και τώρα το πήραν χαμπάρι, και δεν ήξεραν τίποτα;
  –>Τι ελπίζουν να κερδίσουν απο την εμπάθεια που επιδεικνύουν αυτή την στιγμή;
  –>Ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει μακροπρόθεσμα ο τόπος; (πάλι)


 9. Kαλησπέρα bananiagr. Αν άκουσες το Βενιζέλο σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο είπε «να αποτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα πειραματόζωο για εφαρμογή οικονομικών θεωριών» ή κάπως έτσι. Οι άλλοι έκαναν ότι δεν άκουσαν.Το έχει πιάσει το νόημα. Δεν ξέρω τις μας επιφυλάσσουν, ειλικρινά. Το ότι συζητούνται αυτά τα σενάρια ως case study της ΕΚΤ με προβληματίζει πολύ. Αλλά επίσης με εντυπωσιάζει το πόσο έτοιμοι είμαστε, «σαν έτοιμοι απο καιρό», να βγούμε από το μοντέλο που μέχρι χθες υποτίθεται ότι ήταν ο παράδεισος.


 10. Πολύ σωστή η παρατήρηση σου και αν και τον Βενιζέλο προσωπικά δεν τον χωνεύω, τον θεωρώ πανέξυπνο και δεν λέει ποτέ τίποτα τυχαία. Πολύ φοβάμαι χωρίς να θέλω να ακουστώ…»συνωμοσίολόγα» οτι η Ελλάδα θα γίνει κάτι πολύ παραπάνω απο οικονομικό πείραμα, και μιλάω για τα διάφορα ενεργειακά κοιτάσματα τα οποία έχει, και που αν κάποτε έκαναν κάποιους να γελάνε μιλώντας για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τώρα είναι περίτρανα και επίσημα επιβεβαιωμένο.

  Πιστεύω οτι στοχεύουν πρωτίστως εκεί σε συνδυασμό με τις δομικές ανακατατάξεις που βλέπουμε όχι μόνο στην Βαλκανική, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, σε πάρα πολλές δομικές συνισταμένες της ανθρώπινης κοινωνίας.

  Η κατάρα της Ελλαδας είναι πρωτίστως η γεωγραφική μας θέση. Την οποία όμως δεν ξέρουμε να χειριστούμε. Είμαστε σαν παίχτες σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι πόκερ, που ενώ έχουμε εξαρχής καλά χαρτιά, δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε με αποτέλεσμα διαρκώς να χάνουμε. Τα προτερήματα μας έχουν γίνει η κατάρα μας.

  Και όπως λέω πάντα, μακάρι να βγω ψεύτρα.


 11. Μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.
  Προσωπικά επειδή το λούκι το πέρασα ανήκω στην κατηγορία «ο βρεγμένος δε φοβάται τη βροχή».

  Ή πιο καλά ακόμα «όταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα είσαι ελεύθερος». Μεγάλη κουβέντα αυτή, δεν την διεκδικώ για τον εαυτό μου φυσικά. Απλά με πολύ κόπο προσπαθώ να αποτινάξω τις δουλείες.


 12. Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες παρά το γεγονός -απο ότι αντιλαμβάνομαι- οτι είσαι ωριμότερη και πιο έμπειρη απο εμένα.

  Εγώ το βιώνω διαφορετικά απο εσένα, και τι εννοώ με αυτό: Είμαι 28 χρονών, στην καλύτερη ηλικία της ζωής μου,αλλά και έτσι όπως πάνε τα πράγματα μάλλον και στην πιο άτυχη. Οι γονείς μου δούλευαν απο το πρωί μέχρι το βράδυ, με μεγάλωσαν και με μόρφωσαν οπότε θεωρητικά και τυπικά υποτίθεται οτι νοητικά, εμφανισιακά, μορφωτικά, είμαι «εξοπλισμένη» να βγω στην ζωή.

  Έλα μου ντε.

  Αυτή την στιγμή που σου μιλάω, είμαι στην καλύτερη μου ηλικία, ζώντας σε μία χώρα που είναι σε άθλια κατάσταση, κυκλωμένη απο παντού μέσα και έξω, με άθλιες δουλειές και άθλιους μισθούς, που προσόντα και χαρίσματα δεν έχουν καμία αξία. Αυτές είναι και οι συνέπειες που υφίσταμαι αφου δεν διάλεξα να είμαι το κοριτσάκι κάποιου πλούσιου πατρόνα όπως έκαναν άλλες γνωστές μου που πήραν γραμμή που βαδίζουμε.

  Οπότε είμαι εδώ στην παραγωγική μου ηλικία, να μην μπορώ να κάνω οικογένεια, να μην μπορώ να ζήσω όπως θέλω, και να δοξάζω τον Θεό, που έχω και τους γονείς μου καλά και βοηθάνε και εμένα και τόσους φίλους και γνωστους μου που είναι στα ίδια και χειρότερα, γιατί διαφορετικά θα ήμουν στον δρόμο. Κυριολεκτικα, σαν τους άστεγους που βλέπουμε. Και δεν είμαι χλιδάνεργη, όχι…

  Οπότε τι κάνεις;
  Η πέφτεις στην κατάθλιψη
  Η αυτοκτονείς
  Η δεν το βάζεις κάτω, το παλεύεις όπως μπορείς και λες και Δόξα τω Θεω που έχεις και την οικογένεια σου απο πίσω.

  Και παρακολουθώ την Ελλάδα να μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία και ίσως (;) να κλείνει και τον κύκλο της. Οπότε η γενιά μου ξέρεις τι νιώθει; Απλά οτι δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως να χάσει, και ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται, ακριβώς ότι είπες…

  Και όπως λέει και η μάνα μου «εμείς τα ψωμάκια μας τα φάγαμε, εσείς να δείτε τι θα κάνετε…»

  Κατάλαβες γλυκιά μου;

  ΕΓΩ που σου μιλάω τώρα είμαι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ γενιά των 600 ευρώ και του ίντερνετ. Εγώ.


 13. Α ναι, και άνεργη.

  Γιατί όπως έγραψα και στο Antiweblog όταν προκήρυξαν θέσεις για ένα μουσείο, δεν πήραν εμένα που είχα όλα τα προσόντα. Πήραν ένα μπαζο γνωστή μου που είχε περάσει το λύκειο με μέσο εναν δήμαρχο μεγάλου δήμου για τον οποίο δουλεύει ο πατέρας της, και ντενεκέδες λάδι γιατί ΔΕΝ πέρναγε, δεν ξέρει αγγλικά, δεν ξέρει τίποτα, και όμως πήραν εκείνη. Και ερχόταν μετά σε εμένα και μου ζητούσε να της μεταφράζω στα αγγλικά, για να μαθαίνει παπαγαλία τις φράσεις που έπρεπε να λέει στους ξένους επισκέπτες.

  Γαμώτο…


 14. Χρυσή ηλικία!! Δεν σου επιτρέπεται να είσαι απογοητευμένη ούτε να αφήσεις να σου ξεφύγει το θέμα της οικογένειας!
  Μην αφήσεις όμως το πτυχίο ή τις γνώσεις να σε παγιδεύσουν σε μονόδρομο για εξεύρεση δουλειάς. Αξιοποίησε όλες τις δεξιότητές σου. Αν άφηνα να με παγιδεύσει σε μονόδρομο το πτυχίο τώρα θα είχα χάσει τις πιο ωραίες φάσεις της ζωής μου -σε θέματα δουλειάς εννοώ-. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ.


 15. Δεν είναι απογοήτευση, έχω περάσει πλέον αυτό το στάδιο. Είναι απλά ρεαλιστική συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Τώρα έχει γίνει θυμός πλέον, οπότε το μετατρέπω σε ένα κινητήριο συναίσθημα. Τα συζητάμε άλλωστε οι ομοιοπαθείς νεανίες καθημερινά μεταξύ μας.

  Και ναι, συμφωνώ απόλυτα, δεν έχω πέσει στην παγίδα του επαγγελματικού μονόδρομου ούτε και εγώ. Απλά είναι όλα πολύ δύσκολα και πολύ σάπια αυτή την στιγμή.

  Όσο για το θέμα της οικογένειας, με την παρούσα κατάσταση και με μηδενικό εισόδημα,αντιλαμβάνεσαι οτι οι ελπίδες της γενιάς μου είναι ήδη στην αναμονή θέλοντας και μη.


 16. Τι να πουν οι σαραντάρηδες και σαρανταπεντάρηδες που χάνουν τη δουλειά τους, αν έχουν άγχος οι μικροί. Μη φοβάσαι τίποτα στο θέμα της οικογένειας. Και εκεί λειτουργούν στερεότυπα και μονόδρομοι.
  Σου έστειλα και σχόλιο, θα τα λέμε και σε σένα.


 17. Α ναι, η καταραμένη γενιά που τους λέω. Τα θύματα του ηλικιακού ρατσισμού, οπου μετά τα 35 έχεις τελειώσει.

  Άστα να πάνε…

  Εντάξει καλή μου. Θα χαρώ να τα λέμε.

  Καλό σου βράδυ. 🙂


 18. @bananiagr,

  Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάζω τα σχόλιά σου.
  Με πάει πίσω 18 χρόνια, προσπαθώντας να φέρω στην μνήμη μου τι ένοιωθα εγώ τότε.
  Δραματική η διαφορά, υπέρ εμού.
  Σήμερα όμως, αναγνωρίζω σε αυτά τα 18 χρόνια που πέρασαν τις ευθύνες της δικής μου γενιάς απέναντι στην δική σου.
  Σε όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα δυσκολίες στην επαγγελματική μου ζωή που τις ξεπέρασα, με σαφέστατα λιγότερες αντιξοότητες από τις σημερινές.
  Σήμερα που και εγώ αντιμετωπίζω παρόμοια προβλήματα σε μία ηλικία μεγαλύτερη, μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι, όσο ο άνθρωπος κατανοεί και απομυθοποιεί τα πράγματα γύρω του, κοιτώντας μέσα του, τόσο περισσότερο κουράγιο βρίσκει.
  Οι κουβέντες που λέει το αλλενάκι είναι σοφές.
  Τέλος θα σταθώ στην ηλικία σου, συμφωνώντας με το αλλενάκι.
  Έχει τόση δύναμη και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα εγκλωβίζεται πιο εύκολα.
  Θεωρώ ότι έχεις την απαιτούμενη διαύγεια για να αντιστρέψεις τις μελαγχολικές σκέψεις της καθημερινότητας, σε αισιόδοξη οπτική του σήμερα και του αύριο.
  Να είσαι πάντα καλά.

  @αλλενάκι,
  Για άλλη μία φορά δηλώνω ευτυχής που σε γνώρισα.


 19. Καλησπέρα Νοών…Νοείτω. Πολύ σωστή η bananiagr, σε όλα της! Δεν χρειάζεται όμως πολύ περίσκεψη. Λίγη τρέλα είναι απαραίτητη… 🙂

  Δεν μπορώ να αναρτήσω σχόλιο στο σάιτ σου με τίποτα, με τα θέματα για το ίδρυμα φορντ κτλ.
  Κάτι έχεις κάνει και βαραίνει το σάιτ πάλι. Νομίζω όταν αναρτάς βίντεο κρεμάει.

  Θα ξαναπροσπαθήσω.


 20. Καλησπέρα αλλενάκι.
  Παρ΄ όλο που δεν υπήρξα μέχρι σήμερα ιδιαίτερα τρελός..πάντα αναγνώριζα την ανάγκη ύπαρξής της.
  Και ιδιαίτερα σε αυτήν την ηλικία.
  Συμφωνώ ότι είναι μία χαρά η κοπέλα και δείχνει και δυνατή.
  Εύχομαι να παίρνει δύναμη από θετικές γνωριμίες όπως με την δική σου.

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βάρυνε πάλι.
  Έκανα κάποιες αλλαγές αλλά στην ουσία δεν γνωρίζω τους παράγοντες που κάθε φορά το βαραίνουν.
  Σε περίπτωση που συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι ενημέρωσέ με με μέηλ.
  Καλό απόγευμα και ευχαριστώ.


 21. Έχετε απόλυτο δίκιο και οι δύο σας. Ένα καλό που προσφέρουν τέτοιες κουβέντες, είναι οτι έχεις την δυνατότητα να μιλήσεις με άτομα που έχουν ανέβει και μερικα σκαλοπάτια πιο πάνω απο εσένα, και μπορείς να ακούσεις την συμβουλή τους. Τρέλα σαφώς και χρειάζεται, αλλά προσκρούσει στον σκόπελο της ανίερης πραγματικότητας. Και το τρομακτικό είναι οτι αυτά που σας λέω -πιστέψτε με- δεν είναι ατομικες μου σκέψεις, αλλά σκέψεις που αντιπροσωπεύουν πολλούς ανθρώπους που νιώθουν έτσι και στα λόγια μου βλέπουν τον εαυτό τους. Είχα ήδη την ευκαιρία να το επιβεβαιώσω αυτό.

  Είναι φρικτό να βλέπω ανθρώπους 40 και 50 χρονών που πήραν δάνεια και έκαναν παιδιά και ξαφνικά τους πέταξαν στον δρόμο. Είναι φριχτό να βλέπω 35χρονους ανθρώπους να είναι στην πιο παραγωγική φάση και να μην μπορούν να σταθούν πουθενά γιατί ο ηλικιακός ρατσισμός τους έχει αποκλείσει εντελώς παράλογα.

  Εγώ με αυτή την λογική, μόλις περάσω τα 30 την έκατσα, έχετε δει τις αγγελίες;

  Δεν έχει να κάνει με εμένα, έχει να κάνει με αυτούς και πως αυτοί μας μεταχειρίζονται. Εγώ μπορώ να έχω την καλύτερη διάθεση. Απο εκεί και πέρα όμως;

  Και ναι, ορθώς χρειάζεται επειγόντως απομυθοποίηση…


 22. Α, καλημέρα σας! 😀


 23. Καλημέρα bananiagr.
  Τα σκαλοπάτια που είμαστε παρακάτω ή παραπάνω είναι μόνο τα σκαλοπάτια της ηλικίας. Δεν διακατέχομαι από κανένα ρατσισμό υψηλου IQ, ανωτερότητας και ποιότητας γνώσεων ή εμπειριών.
  Δεν υποτιμώ κανένα. Αυτό είναι απαραίτητη θωράκιση χαρακτήρα. Σε άλλους είναι έμφυτο, άλλοι το προσεγγίζουν ωριμάζοντας, οι περισσότεροι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
  Εμπιστέψου πάντα το ένστικτό σου. Ένα δευτερόλεπτο αντίληψης αρκεί για να πιάσεις όλη την εικόνα. Μια λέξη, μια άστοχη φράση που ξέφυγε. Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ. Τους ανεπίδεκτους τους πετάμε αμέσως εκεί που ανήκουν, ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ, χωρίς δεύτερες «ωριμότερες» σκέψεις.

  Η τύχη το έφερε και:
  σκέφτομαι, σκέφτομαι, σκέφτομαι
  ακούω, ακούω, ακούω
  παρατηρώ, παρατηρώ, παρατηρώ.
  Τι θέλω να πω μ’ αυτό: δεν αποστήθισα, δεν παπαγάλισα ποτέ, αντιλήφθηκα μόνο.

  Ο νοών…νοείτω σου έγραψε κάτι πολύ σπουδαίο χτες και είναι καλό που στο είπε άντρας…
  «η διαφορά είναι δραματική υπέρ εμού αλλά έχω και ευθύνες» έγραψε. Γνωριζω πολύ καλά τι εννοεί και ας μην τον έχω γνωρίσει προσωπικά.
  Έγραψε κάτι που δεν μεταβιβάζεται «τεχνικά», ούτε απομιμείται. Όταν όμως θα είσαι ΕΚΕΙ θα το καταλάβεις αμέσως.
  Κάνε πράξη τα όνειρά σου, μην κάνεις ΠΙΣΩ, εμπιστέψου το ένστικτό σου, αυτό σου είπε. Θα πονέσεις σου είπε, θα μείνεις μόνη σου κάποιες φορές, αλλά θα ατσαλωθείς. Αυτό σου είπε!

  C’est la vie!
  Καλό Σ/Κ!.


 24. Αλλενάκι μου, τα λόγια τα δικα σου και του νοών είναι ακριβώς αυτό που εννοώ «μερικα σκαλοπάτια παραπάνω».

  Σας ευχαριστώ πολύ, έχετε απόλυτο δίκιο. Μέσα μου το ξέρω και ναι, όταν θα «φτάσω εκεί» θα καταλάβω και άλλα απο τα λόγια σας.

  Σας ευχαριστώ πολύ, νιώθω κολακευμένη και ευγνώμων που τα μαθήματα που εσείς πήρατε στην πράξη μου τα κάνετε εμένα δώρο αφιλοκερδώς. Μακάρι να διαβάσουν και άλλοι την κουβέντα μας, και να αποτελέσει και γι αυτούς πυξίδα.

  Τα φιλάκια μου και την καλημέρα μου και στους δύο.


 25. Καλημερα και στις δύο φίλες.
  Αυτός εδώ ο χώρος όπου συνατιούνται ανήσυχα πνεύματα, πέρα από ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών είναι ένας χώρος ζύμωσης.
  Είναι ένα από τα ομορφότερα και χρησιμότερα πεδία εκκόλαψης ωραίων και αληθινών ανθρώπων.
  Είχαμε όλοι εδώ μέσα την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αλληλοεκτιμηθούμε με μία Γυναίκα, έναν Άνθρωπο.

  Ποτέ μου δεν «δασκάλεψα» μικρότερο, μάλλον από ένστικτο, σε ηλικία πριν καταλαγιάσει μέσα μου η ανοησία που διέπει όλους τους ανθρώπους μέχρι να την καταλάβουν.
  Όταν ένοιωσα την ανάγκη να το κάνω, χωρίς να μου το ζητήσουν, είπα απλά ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να φθάσεις στην ηλικία μου για να καταλάβεις τι σου λέω.

  Η εμπειρία είναι σίγουρα αναντικατάστατη γιατί είναι βίωμα.
  Αλλά πίστεψέ με, έχω συναντήσει ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία και με μεγαλύτερα κενά από εμένα.
  Αντίστοιχα συνάντησα ανθρώπους με μικρότερη εμπειρία που είχαν όμως μία διαύγεια νου που με εξέπληξε.

  Σκέφτομαι.
  Ακούω.
  Παρατηρώ.
  Αντιλαμβάνομαι.
  Με τέσσερις λέξεις το αλλενάκι τα είπε όλα.

  Η ζωή είναι πολύ όμορφη, και ιδιαίτερα μέσα από τις αντιξοότητες, για να αφήνουμε τον κάθε επιτήδειο να την χρωματίζει όπως αυτός θέλει.

  Καλό Σ/Κ με βροχούλα, κρύο και εσωτερική ζέστη.

  ΥΓ.Ευκαιρία να νοιώσουμε τα καιρικά φαινόμενα στο πετσί μας χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις.


 26. Καλησπέρα αγαπητέ Δωδωναίε. Μακάρι, στο λέω με το χέρι στην καρδιά, μακάρι να έχεις εσύ δίκιο. Να λάβεις υπόψη σου πολύ σοβαρά το ζήτημα των ΑΠΕ και των Α/Γ. Θα προκαλέσει τόση αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες όση δεν πιστεύεις. Σε φτωχούς και πλούσιους. Για το καλό τους ας κάνουν πίσω.
  Τα σημερινά φορολογικά μέτρα των δωρεών που αφορούν την κατοικία είναι ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΑ!


 27. Καλησπέρα Δωδωναίε. Αχαρακτήριστο είναι ένα νομοσχέδιοφορολογικό που φορολογεί αναδρομικά και συγκεντρωτικά από το 1994.
  Για τις ΑΠΕ και τις Α/Γ δεν συμφωνώ καθόλου με το σκεπτικό σου, αλλά προς το παρόν θα πούμε καλό βράδυ και θα μιλήσουμε εκτενέστερα αύριο.


 28. Καλημέρα. Δεκτές είναι όλες οι εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν δεν σφαγιάζουν το περιβάλλον. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ειπωθεί για τις Α/Γ και τις συστοιχίες ανεμογεννητριών σε βουνά και δάση. Το τοπίο μας είναι μικρής κλίμακας. Οι Α/Γ θέλουν Σαχάρες και πάλι η μεταφορά της ενέργειας υπόκειται στις απώλειες των μεγάλων αποστάσεων, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΟΤΑΝ ΔΕ ΦΥΣΑΕΙ. Απορώ με όσους παρακάμπτουν αυτό το ΒΑΣΙΚΟ μειονέκτημα.
  Η άναρχη δόμηση στα νησιά δεν συγκρίνεται με τον σφαγιασμότου περιβάλλοντος απο τις ανεμογεννήτριες.
  Για τη νεοδεξιά που γράφεις συμφωνώ.
  Αυτά προς το παρόν.


 29. Το άκουσα στις ειδήσεις ότι από το 1994 θα ελεγχθεί και θα υπολογιστεί αναδρομικά ο φόρος με βάση ότι είχε μεταβιβαστεί ή αποκτηθεί ή δωρηθει από τότε. Κάπως έτσι. Έλεος δλδ.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: